με την υποστήριξη των:

1. Ομιλίες στο Δήμο Νίκαιας

Στο πλαίσιο εκλαϊκευμένων ομιλιών που διοργάνωσε ο Δήμος Νίκαιας (Πειραιά), δόθηκαν δύο ομιλίες: "Από τι είμαστε φτιαγμένοι ή Σύγχρονες θεωρίες και πειράματα στοιχειωδών σωματιδίων", Ν. Τράκας (1/3/2006) και "Σύγχρονες κοσμολογικές θεωρίες", Α. Κεχαγιάς (31/3/2006).

2. Master Classes, Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων για μαθητές Λυκείου, Μάρτιος 2006

Τα Master Classes ξεκίνησαν το 2005, Παγκόσμιο Έτος Φυσικής, ως μια ευρωπαϊκή διοργάνωση που σκοπό έχει να μεταφέρει στους μαθητές Λυκείου το ερευνητικό περιβάλλον του τομέα της Φυσικής των Στοιχειωδών Σωματιδίων. Πάνω από 3000 ευρωπαίοι μαθητές, σε 60 πανεπιστήμια και ιδρύματα, παρακολούθησαν για μια ολόκληρη ημέρα σεμινάρια και πραγματοποίησαν μετρήσεις πάνω σε πραγματικά δεδομένα από πειράματα του CERN (Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων). Στο τέλος αυτής της ημέρας, όπως γίνεται με όλες τις διεθνείς συνεργασίες, οι συμμετέχοντες μαθητές από διαφορετικές χώρες συνομίλησαν (μέσω διαδικτύου) και συζήτησαν θέματα που προέκυψαν κατά τις μετρήσεις. Για πιο πολλές πληροφορίες δες: Master Classes 2005 και Master Classes 2006.

3. Παρουσίαση του προγράμματος "Master Classes"

Στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής, που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών στη Λάρισα (30/3 - 2/4/2006), η Ε. Τσιτοπούλου παρουσίασε το πρόγραμμα των Master Classes καθώς και μια λεπτομερή ανάλυση των ερωματολογίων των μαθητών από τα Master Classes 2005.

4. Παρουσίαση του προγράμματος "Οι Φυσικές επιστήμες στο προσκήνιο"

Στο 3o Συνέδριο της Ένωσης για τη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών (Ε.ΔΙ.Φ.Ε.) "Διδακτική Φυσικών Επιστημών: Μέθοδοι και Τεχνολογίες Μάθησης" (Βόλος, 7-9/4/2006), η Ε. Τσιτοπούλου παρουσίασε το πρόγραμμα "Οι Φυσικές επιστήμες στο προσκήνιο"

5. 4η Έκθεση Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας,
12/5/2006, 10:00-16:00, ΕΚΦΕ Αιγάλεω

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν πειράματα και κατασκευές, που αναφέρονταν στα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών και της Τεχνολογίας, από 500 μαθητές σχολείων της Γ΄ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας (των Δήμων: Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων, Καματερού, Ιλίου και Πετρούπολης).
Η έκθεση έγινε στο ΕΚΦΕ Αιγάλεω, Σχολικό συγκρότημα 6ου Ενίαίου Λυκείου Αιγάλεω, Μίνωος και Προόδου 1, Αιγάλεω (παραπλέυρως ΤΕΙ Πειραιά).

Τι έγραψε ο τύπος
Φωτογραφίες: 1, 2, 3, 4

6. Καλαμάτα, 19/5/2006

Ομιλία της Ε. Τσιτοπούλου (Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Αιγάλεω) στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Οι φυσικές επιστήμες και το σχολικό εργαστήριο" - Παρουσίαση εργασιών που διακρίθηκαν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Η Φυσική στο Προσκήνιο (οργάνωση Σχολική Σύμβουλος και ΕΚΦΕ Μεσσηνίας).

7. Λάρισα, 7/9/2006

Ομιλία της Ε. Τσιτοπούλου (Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Αιγάλεω) στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο" - Πειράματα, κατασκευές και διδακτικές προσεγγίσεις (οργάνωση Σχολικοί Σύμβουλοι, ΕΚΦΕ Λάρισας και ΕΚΦΕ Ελασσόνας).

Τι έγραψε ο τύπος

8. Λευκάδα, 18-22/9/2006

Ομιλίες του Ν. Τράκα σε μαθητές των 1ου και 2ου Γ.Λ. Λευκάδας και Γ.Λ. Νυδρίου, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου "Exact Renormalization Equations" (οργάνωση ΕΚΦΕ Λευκάδας).

9. Αθήνα, 10-11/11/2006

5οι Πανελλήνιοι Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών
(Η κεντρική Ελληνική εκδήλωση του Προγράμματος),
ΕΜΠ, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου

Παρουσιάσεις εργασιών από μαθητές ή/και από εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι εργασίες, ατομικές ή ομαδικές, μπορούν να είναι: κατασκευές, πειράματα, καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό σε μορφή έντυπη ή ηλεκτρονική (video, cd - rom, λογισμικό), θεατρική παράσταση, προτάσεις για workshop και on - stage activities (παρουσιάσεις).
(βλ. ανακοίνωση των Αγώνων).

Δελτίο Τύπου

 

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

Παρασκευή 10-11-2006

Ομιλίες για μαθητές

10.00π.μ.-11.00π.μ «Φυσική και Ιατρική»
Μυρσίνη Μακροπούλου (Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, ΕΜΠ)
11.30π.μ.-12.30μ.μ. «Στοιχειώδη σωματίδια (από τι είμαστε φτιαγμένοι)»
Νικόλας Τράκας (Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, ΕΜΠ)

Σάββατο 11-11-2006

5.30μ.μ.-6.00μ.μ. Χαιρετισμοί
6.00μ.μ.-6.40μ.μ.

«Science education initiatives of EMBL and EIROFORUM»
Dr. Julia Willingale-Theune ( Science Education Officer of ELLS/EMBL, Official representative of EIROFORUM)

6.40μ.μ.-7.20μ.μ.

«Ύλη και Ενέργεια στο Σύμπαν»
Ρωμύλος Κορακίτης (Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, ΕΜΠ )

7.20μ.μ.-8.00μ.μ.

«Το πρόγραμμα " Science on Stage" και οι 5οι Πανελλήνιοι Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών»
Ευγενία Τσιτοπούλου-Χριστοδουλίδη (Υπεύθυνη Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Αιγάλεω, Συντονίστρια της Ελληνικής Επιτροπής του Προγράμματος )

8.00 μ.μ. Ανακοίνωση βραβευθέντων εργασιών

Ώρες λειτουργίας έκθεσης πειραμάτων: 10.00π.μ.-8.00μ.μ.

Χάρτης της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου

Κατάλογος συμμετοχών στην εκδήλωση

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Φωτογραφίες από την εκδήλωση: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Τι έγραψε ο τύπος

10. Παρουσίαση του προγράμματος "Οι Φυσικές επιστήμες στο προσκήνιο" και του περιοδικού "Science in School"

Στο 10o Κοινό συνέδριο των Ενώσεων Ελλήνων και Κυπρίων Φυσικών με θέμα "Η Επιστήμη της Φυσικής στην Υπηρεσία του Ανθρώπου για την Εκπαίδευση" (Κέρκυρα, 1-4/3/2007), η Ε. Τσιτοπούλου παρουσίασε το πρόγραμμα "Οι Φυσικές επιστήμες στο προσκήνιο" και το περιοδικό "Science in School".

11. Παρουσίαση του προγράμματος "Οι Φυσικές επιστήμες στο προσκήνιο" και του περιοδικού "Science in School"

Στο 5o Πανελλήνιο Συνέδριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα "Διδακτική Φυσικών Επιστημών και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση" (Ιωάννινα, 15-18/3/2007), η Ε. Τσιτοπούλου παρουσίασε το πρόγραμμα "Οι Φυσικές επιστήμες στο προσκήνιο" και το περιοδικό "Science in School".

12. Hands on Particle Physics-International Masterclasses, Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, Μάρτιος 2007

Τα "Masterclasses" του 2005 και 2006 εξελίχθησαν σε διεθνή εκδήλωση με συμμετοχή και αμμερικανικών Πανεπιστημίων/Ινστιτούτων. Πάνω από 3000 ευρωπαίοι μαθητές, σε 60 πανεπιστήμια και ιδρύματα, παρακολούθησαν για μια ολόκληρη ημέρα σεμινάρια και πραγματοποίησαν μετρήσεις πάνω σε πραγματικά δεδομένα από πειράματα του CERN (Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων). Στο τέλος αυτής της ημέρας, όπως γίνεται με όλες τις διεθνείς συνεργασίες, οι συμμετέχοντες μαθητές από διαφορετικές χώρες συνομίλησαν (μέσω διαδικτύου) και συζήτησαν θέματα που προέκυψαν κατά τις μετρήσεις. Για πιο πολλές πληροφορίες δες: Master Classes 2007. Το επίσης νέο στοιχείο τη χρονιά αυτή είναι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επισημες ξεχωριστές ημερίδες.

13. Συμμετοχή της Ελληνικής ομάδας στην κεντρική εκδήλωση του Προγράμματος SOS2, Grenoble, 2-6/4/2007

14. 5η Έκθεση Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας,
11/5/2007, ΕΚΦΕ Αιγάλεω

Δελτίο τύπου
Τι έγραψε ο τύπος

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ