ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ!!
προγραμματισμός εκδηλώσεων
εκδηλώσεις
PHYSICS ON STAGE

8 και 9 Μαρτίου 2002

Η εκδρομή στο σπήλαιο του Ερμή,
στο αστεροσκοπείο στο Κρυονέρι,
στην Ακροκόρινθο
και στη Διώρυγα της Κορίνθου

(κείμενα: Αλέκος Τσαντούλας)

...Στο διήμερο λοιπόν που θα υπογράψει τον πηγαίο ενθουσιασμό και τη δίψα για μάθηση μέσα από ανορθόδοξες μεθόδους, οι πρώτες πρωινές ώρες μας βρίσκουν να εγκαταλείπουμε την εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών στο ύψος του Ξυλοκάστρου, για να μπούμε στον κόσμο των βουνών.

Πυρετός προετοιμασίας επικρατεί καθώς 23 μαθήτριες και μαθητές του 2ου Γυμνασίου Παλαιού Φαλήρου μαζί με 8 συνομηλίκους τους, του Κολλεγίου Αθηνών, ντύνονται με τις κόκκινες φόρμες και αρματώνονται τα σπηλαιολογικά κράνη με τους φακούς κεφαλής.

 
Η μεγάλη πορεία πάνω στις πλαγιές της Ζήρειας ξεκινάει και το αραιό δάσος μεταλλάσσεται σε βραχώδες δύσκολο τεραίν. Ακροπατώντας γεμάτοι ανυπομονησία μετά από ώρα οι μικροί μας ήρωες, όχι της γελοίας τηλεοπτικής καθημερινότητάς μας, αλλά του φωτεινού και υπαρκτού κοντινού μας μέλλοντος φτάνουν στο περίφημο σπήλαιο του Ερμή, ένα άνοιγμα στο βράχο που οδηγεί σε αρμονική ένωση μυθολογίας και γεωλογίας.
Μαζί και πέντε σπηλαιολόγοι του Σπηλαιολογικού Εξερευνητικού Ομίλου ΣΠΕΛΕΟ, και σχοινιά, καραμπίνερ και ασετυλίνες επί ποδός πολέμου… Οι ποικιλόχρωμοι σταλακτίτες δέχονται τις δέσμες από τους φακούς κεφαλής, σε μία άρρυθμη σειρά, γιατί η έκπληξη σφιχταγκαλιάζει τη χαρά και χαλαρώνοντας από την προσπάθεια, ψάχνουμε, ακουμπάμε, χαϊδεύουμε το κάθε τι.
Εδώ στο μυθικό σπήλαιο του Ερμή οι δυνατότητες της γεωπληροφορικής αποκαλύφθηκαν στα 31 ελληνόπουλα, αφού έγινε επίδειξη χαρτογράφησης του σπηλαίου με αποστασιόμετρα ακτίνων laser.  
Επιστροφή από το σπήλαιο. Κουρασμένοι, με λάσπες, αλλά και ωραίες εμπειρίες!

Στο αστεροσκοπείο του Κρυονερίου

Ο τεράστιος ημισφαιρικός θόλος κρύβει το κατοπτρικό τηλεσκόπιο με διάμετρο 1,2 μέτρων και η νεφοκάλυψη αφήνει κάποια παράθυρα ελπίδας…

Στο κάστρο λοιπόν του Ακροκορίνθου και σε ένα παιχνίδι προσανατολισμού, επιστρατεύθηκαν η ενεργητικότητα και η ταχύτητα αντίληψης των μαθητών και μαθητριών, απαραίτητα στοιχεία κινητικότητας για μία θετική στάση ζωής. Ένα απλό τοπογραφικό σχέδιο, πίνακας οδηγιών, μία καλή πυξίδα και άπειρος ενθουσιασμός, είναι τα στοιχεία που πρέπει να διαθέτουν οι νεοσσοί της ενεργητικής ζωής, ώστε να εντοπίσουν τα σημεία διέλευσης και με το διατρητικό που θα εντοπίσουν, να πιστοποιήσουν το πέρασμά τους.

Από το μήλο του Νεύτωνα και τον Γαλιλαίο πάνω στον πύργο της Πίζας, νάμαστε και εμείς λοιπόν πάνω στη γέφυρα της Διώρυγας της Κορίνθου για να μετρήσουμε ολοζώντανα την ένταση της γήινης βαρύτητας.

 
Η διώρυγα κλείνει για το πείραμα!

όλη η ομάδα έτοιμάζεται για το πείραμα
πάνω στη γέφυρα

Γρήγορα και μαζί με μικρή αντιπροσωπεία μαθητών στην «πιλοτίνα», όπου διασχίζοντας το εξαίσιο κανάλι, με τα μοναδικά παγκοσμίως φυσικά πρανή να αποκαλύπτουν το γεωλογικό ημερολόγιο, με τις επάλληλες ιζηματογενείς στρώσεις.  
Γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας, καλώδια μεταφοράς παλμών, ηλεκτομαγνήτες μουσειακής αξίας, τροφοδοτικά, πλαίσια στήριξης και βέβαια αποστασιόμετρα λέϊζερ επί ποδός πολέμου. Και σε κατάσταση αναμονής, χαλύβδινες σφαίρες και σιδερένιες μπάλες σφαιροβολίας!

...για να περάσει χέρι-χέρι η μεταλλική σφαίρα έξω από τα κάγκελα και να υποταχθεί στη δύναμη της έλξης του μαγνήτη με χαρακτηριστικό κοφτό ήχο.

Κάτι λιγότερο από τέσσερα δευτερόλεπτα και στα μάτια των από αέρος θεατών, ένα μικρό υδάτινο μανιτάρι ξεκολλάει από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ ομόκεντροι στιβαροί κύκλοι εφορμούν ακτινικά! Μία απόλυτα ομοιογενής πεντάκιλη σιδερένια μάζα, μόλις έφτασε στο επίπεδο αναφοράς των υψομέτρων, με ταχύτητα 133 χιλιομέτρων ανά ώρα…

 

Τι έγραψε ο τύπος για την εκδήλωση;
Το Έθνος
Τα Νέα
Το Οξυγόνο

 

Χορηγοί της εκδήλωσης:

Ευχαριστούμε επίσης τους:

Την ευθύνη για την ασφάλεια και γενικότερα την υποστήριξη πεδίου είχε η ομάδα των ADVENTURE GAMES.

Η ιδέα και η όλη οργάνωση της εκδρομής ήταν του Αλέκου Τσαντούλα, Φυσικού, καθηγητή ΜΕ, 2ο Γυμνάσιο Π. Φαλήρου, μέλους της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος.

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ!!
προγραμματισμός εκδηλώσεων
εκδηλώσεις
PHYSICS ON STAGE