ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ!!
προγραμματισμός εκδηλώσεων
εκδηλώσεις
PHYSICS ON STAGE

 

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΕΙΕ, 1 και 2 Μαρτίου 2002

 

Η Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού προγράμματοςσε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, οργανώνει εκδήλωση με θέμα:


«Πανελλήνιοι Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικής»

η οποία θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48, Κολωνάκι, Αθήνα, στις 1 και 2 Μαρτίου 2002, 10.00π.μ.-8.00μ.μ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση με εργασίες μαθητών και εργασίες εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (κατασκευές, πειράματα Φυσικής με απλά μέσα, προσομοιώσεις, video,cd-rom) και σειρά εκλαϊκευτικών ομιλιών σε θέματα Φυσικής.
Ώρες λειτουργίας έκθεσης πειραμάτων: 10.00π.μ.-8.00μ.μ.

Το πρόγραμμα των εκλαϊκευτικών ομιλιών, που θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο του
Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, είναι:

Παρασκευή 1-3-2002, Ομιλίες για μαθητές

10.00π.μ.-11.00π.μ.

Στοιχειώδη σωματίδια (από τι είμαστε φτιαγμένοι)
Ν. Τράκας (ΕΜΠ)

11.00π.μ.-2.00μ.μ. Στοιχειώδη σωματίδια (από τι είμαστε φτιαγμένοι)
Εμ. Δρης ή Δρυς (ΕΜΠ)
12.00μ.μ.-1.00μ.μ. Ο ήλιος σήμερα
Ξ. Μουσάς (Παν. Αθηνών)
5.00μ.μ.- 5.30μ.μ. Επίσημη Έναρξη - Χαιρετισμοί:
Ι. Σιώτης (Πρόεδρος ΕΙΕ)
Γ. Παπαδόπουλος (Πρόεδρος ΕΕΦ)
Εκπρόσωπος της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος «Η Φυσική στο Προσκήνιο 2»
5.30μ.μ.- 6.15μ.μ. Εφαρμογές της ιατρικής ακτινοφυσικής
Παν. Δημητρίου (Παν. Αθηνών)
6.15μ.μ.- 7.00μ.μ. Κρυσταλλικά στερεά
Σ. Παπαδόπουλος (ΕΜΠ)
7.00μ.μ.- 7.45μ.μ. Ποιότητα του αέρα
Κ. Χέλμης (Παν. Αθηνών)

Σάββατο 2-3-2002

5.00μ.μ.- 6.00μ.μ. Μπορεί η Φυσική ως σχολικό μάθημα να ενδιαφέρει και να αφορά και τους μαθητές που δεν σκοπεύουν να γίνουν επιστήμονες;
Παν. Κουμαράς (ΠΤΔΕ, ΑΠΘ)
6.00μ.μ.- 6.30μ.μ. Outreach: το CERN και οι Φυσικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Ν. Τράκας (ΕΜΠ)
6.30μ.μ.- 6.45μ.μ. Πρόγραμμα του CERN για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: μια παρουσίαση από «πρώτο χέρι»
Χρ. Ιωαννίδης (Β/θμια Εκπ/ση)
6.45μ.μ.- 7.15μ.μ. Το πρόγραμμα «Physics on Stage» και η εκδήλωση στο ΕΙΕ
Ε. Τσιτοπούλου (Β/θμια Εκπ/ση)

Ανακοίνωση βραβευθέντων εργασιών



ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Στους "Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικής" που πραγματοποιήθηκαν στις 1 και 2 Μαρτίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στην Αθήνα, (απόφαση ΥΠ.Ε.Π.Θ. με αρ. πρωτ. Γ2/5918/2-11-2001), η Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Φυσική στο Προσκήνιο 2» (Physics on Stage 2) βράβευσε τους κάτωθι:
Α. Εργασίες μαθητών

1. 5ο Ενιαίο Λύκειο Κορυδαλλού
α. Τον μαθητή της Α΄ Λυκείου Ιερωνυμάκη Εμμανουήλ για εργασία του με θέμα: «Υδραυλικό σύστημα» και υπεύθυνο καθηγητή τον Παπαϊωάννου Κωνσταντίνο, Φυσικό.
β. Τον μαθητή της Α΄ Λυκείου Βογά Ελισσαίο για εργασία του με θέμα: «Ηλεκτροκίνητο τηλεκατευθυνόμενο όχημα με ηλιακά στοιχεία» και υπεύθυνο καθηγητή τον Παπαϊωάννου Κωνσταντίνο, Φυσικό.

2. Ενιαίο Λύκειο Καναλακίου Πρέβεζας
Τους μαθητές της Β΄ Λυκείου Σφρίντζερη Αθανάσιο, Νώτη Σπυρίδωνα και Πάρλα Γρηγόριο για εργασία τους με θέμα: «Πειραματική διάταξη για τη μελέτη της σύνθεσης δύο ή τριών απλών αρμονικών ταλαντώσεων που εξελίσσονται σε κάθετες μεταξύ τους διευθύνσεις» και υπεύθυνο καθηγητή τον Παπαδόπουλο Αβραάμ, Φυσικό.

3. 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
Τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου Αλεξόπουλο Αθανάσιο και Βαρελά Βασίλειο για εργασία τους με θέμα: «Η αδράνεια στη ζωή μας - Η ζώνη σώζει ζωές» και υπεύθυνη καθηγήτρια την Κούρλα Γεωργία, Φυσικό.

4. 6ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας - ΕΚΦΕ Μεσσηνίας
Τους μαθητές της Α΄ Λυκείου Τζιούβελη Αθανασία, Τσιμπουρίκου Φωτεινή, Χαλούλου Γεωργία, Τριαντόπουλο Ευστάθιο, Τσώλη Ηλία και Χρηστάκη Ευθύμιο για εργασία τους με θέμα: «Μέτρηση έντασης μαγνητικού πεδίου που δημιουργούν ρεύματα της τάξης των 100Α. Κατασκευή διακλαδωτήρα για τη μέτρηση της έντασης του ρεύματος» και υπεύθυνους καθηγητές τον Μαλαπάνη Αντώνιο, Φυσικό, Καρούνια Διονύσιο, Φυσικό και Χαντζόπουλο Χρήστο, Χημικό.

Εύφημος μνεία απονέμεται:
στον μαθητή της Γ΄ Λυκείου, των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα - Γείτονα Κοσυφίδη Νικόλαο για εργασία του με θέμα: «Ατομική Φυσική με πολυμέσα», με υπεύθυνο καθηγητή τον Μοσχοβίτη Νικόλαο, Φυσικό, για την προσπάθεια απόδοσης με λογισμικό ενός δύσκολου θέματος, για την ηλικία του και του ελεύθερου χρόνου που διαθέτει σε αυτή τη τάξη.

Β. Εργασίες εκπαιδευτικών

1. Καλογήρου Ηλία, Φυσικό, Υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Ηλείας, για εργασίες του με θέματα: «Γραμμικό ελαστικό μέσο για τη μελέτη των κυμάτων», «Πραγματικό είδωλο στον αέρα με φακό Fresnel» και «Βλέποντας τους ήχους της φωνής μας - Αναπαράσταση παλμογράφου».

2. Κίτσο Ιωάννη, Φυσικό, Ενιαίο Λύκειο Γαργαλιάνων και Μπαζάνο Παντελή, Χημικό, Γυμνάσιο Γαργαλιάνων, με εκπρόσωπο της ομάδας τον κ. Κίτσο Ιωάννη, για εργασίες τους με θέματα: «Η θέρμανση του νερού» (λογισμικό) και «Αντλία κενού».

3. Μουρούζη Παναγιώτη, Φυσικό, Υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Κέρκυρας και Βαρδάκη Γεώργιο, Φυσικό, Κολέγιο Αθηνών, με εκπρόσωπο της ομάδας τον κ. Μουρούζη Παναγιώτη, για εργασία τους με θέμα: «Μέτρηση της ταχύτητας του φωτός».

4. Αποστόλου Αλέξανδρο, Φυσικό, Εκπαιδευτήρια Γείτονα και Λόη Πολύκαρπο, Μαθηματικό, Εκπαιδευτήρια Γείτονα, με εκπρόσωπο της ομάδας τον κ. Αποστόλου Αλέξανδρο, για εργασία τους με θέμα: «Ανακλαστικές ιδιότητες των κωνικών τομών».

Εύφημος μνεία απονέμεται στους:
1. Καρούνια Διονύσιο, Φυσικό, Υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Μεσσηνίας, Παπασταματίου Νικόλαο, Φυσικό, Υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Ομόνοιας, Χαντζόπουλο Χρήστο, Χημικό, αποσπασμένο στο ΕΚΦΕ Μεσσηνίας και Παναγόπουλο Θεόδωρο, Μαθηματικό του 4ου Ενιαίου Λυκείου Καλαμάτας, με εκπρόσωπο της ομάδας τον κ. Καρούνια Διονύσιο, για εργασία τους με θέμα: «Φυσικές Επιστήμες, Αθλητισμός και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» για την πρωτοτυπία και την υλοποίηση της ιδέας.
2. Αρχοντούλη Αντώνιο, Φυσικό, Ενιαίο Λύκειο Μαραθόκαμπου Σάμου και Διαμαντίδη Σεβαστό, Φυσικό, Γυμνάσιο Μαραθόκαμπου Σάμου, με εκπρόσωπο της ομάδας τον κ. Αρχοντούλη Αντώνιο, για εργασία τους με θέμα: «Μηχανική προσέγγιση της διαστολής του χρόνου και της συστολής του μήκους» για την προσπάθεια απόδοσης ενός δύσκολου θέματος με μηχανικά μέσα.

Γ. Έπαινοι

Η Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Φυσική στο Προσκήνιο 2» (Physics on Stage 2) αποφάσισε να απονείμει επαίνους στους:
Αγγελάκη Γεώργιο, μαθητή της Β΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, για εργασία του με θέμα: «Κομπρεσέρ» και
Βασιλόπουλο Χρήστο, μαθητή της Γ΄ τάξης του 5ου Γυμνασίου Γουδιού, για εργασία του με θέμα: «Διατήρηση της ενέργειας»,
για το ήθος, την ατομική προσπάθεια και την ατομική συμμετοχή τους στους «Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικής».


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Την Παρασκευή 1 Μαρτίου ξεναγήθηκαν και παρακολούθησαν τις πρωινές διαλέξεις περίπου 1000 μαθητές. Άλλα περίπου 1500 άτομα επισκέφτηκαν την έκθεση πειραμάτων και κατασκευών και παρακολούθησαν τις διαλέξεις την Παρασκευή και το Σάββατο.

Τι έγραψε ο τύπος για την εκδήλωση;

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ!!
προγραμματισμός εκδηλώσεων
εκδηλώσεις
PHYSICS ON STAGE