ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διεθνής επιτυχία Ελλήνων καθηγητών Φυσικής

Ομάδα Ελλήνων καθηγητών Μέσης εκπαίδευσης κέρδισε σημαντική διάκριση στο πανευρωπαϊκό φεστιβάλ "Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο 1", που έγινε στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στην Γενεύη, από 21 ως 25 Νοεμβρίου 2005.

Το φεστιβάλ ήταν η κεντρική εκδήλωση όλου του προγράμματος, που διαρκεί από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2005. Το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το EIROForum(*1), την συνομοσπονδία των 7 μεγαλύτερων διακρατικών Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Κέντρων, και έχει στόχο την αντιμετώπιση του επιστημονικού αλφαβητισμού και την προσέλκυση των νέων στις Φυσικές Επιστήμες.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πρωτίστως καθηγητές Μέσης εκπαίδευσης, που επεξεργάζονται και παρουσιάζουν πρωτότυπες ιδέες, νέες μεθόδους διδασκαλίας και πειραματικές κατασκευές που αναζωογονούν τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών στα σχολεία. Κατά την διάρκεια του προγράμματος, που συντονίζεται σε κάθε χώρα από μια εθνική επιτροπή, γίνονται διάφορες εκδηλώσεις και οι καλύτερες προτάσεις επιλέγονται για να συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ. Στη κεντρική Ελληνική εκδήλωση, στις 1 Οκτωβρίου 2005, σε Πανελλήνιο διαγωνισμό, που οργανώθηκε από την Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή του προγράμματος και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Αιγάλεω, επελέγησαν οι 7 καλύτερες κατασκευές μεταξύ 70 συμμετοχών.

Στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ, που φέτος είχε θέμα "Φυσικές Επιστήμες  και Ανθρωπότητα", 11 Έλληνες καθηγητές συμμετείχαν, μαζί με περισσότερους από 400 συναδέλφους τους από 29 άλλες Ευρωπαϊκές χώρες(*2), σε παραστάσεις, συμπόσια και επιδείξεις των κατασκευών τους και, τελικά, η εργασία με θέμα: «Δίκλωνη έλικα του DNA», των: Παπανικολάου Ευανθία, βιολόγου, Εκπαιδευτήρια Μπουγά, Διονύσιου Καρούνια, φυσικού και Μαλαπάνη Αντώνιου, φυσικού, 6ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας, με εκπρόσωπο της ομάδας την Παπανικολάου Ευανθία, κέρδισε το ένα από τα 7 βραβεία πρωτοποριακού εκπαιδευτικού υλικού.

Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που βραβεύεται για τρίτη συνεχή φορά.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε:
Ευγενία Τσιτοπούλου - Χριστοδουλίδη (Υπεύθυνη της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος, Υπεύθυνη της Ελληνικής αποστολής, Υπεύθυνη Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Αιγάλεω) . Τηλ. και fax: 2105441533 και 6977653558 , e-mail: etsitop@otenet.gr

 

*1: Το EUROForum απαρτίζεται από τους οργανισμούς:
      Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN)
      Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ανάπτυξης της Σύντηξης (EFDA)
      Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL)
      Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA)
      Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (ESO)
      Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ακτινοβολίας Σύγχροτρον (ESRF)
      Ινστιτούτο Laue-Langevin (ILL)

*2: Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι εξής χώρες:
Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λεττονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φιλανδία και ως παρατηρητές οι χώρες: Ισραήλ, Καναδάς, Ουκρανία, Ρωσία και Χιλή.