ΘΕΜΑ: «Master Classes» στη Φυσική των Σωματιδίων

                (Προχωρημένα μαθήματα για μαθητές Λυκείου και για εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ4)

  Η Ευρωπαϊκή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (European Particle-Physics Outreach Group EPOG ) διοργανώνει και εφέτος από τις 6 ώς τις 21 Μαρτίου 2006:


«
Master Classes» στη Φυσική των Σωματιδίων
(προχωρημένα μαθήματα για μαθητές Λυκείου και για εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ4)

Το Μάρτιο του 2006, 2500 περίπου μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικοί (κλάδου ΠΕ4, ειδικότητας Φυσικού) από 18 Ευρωπαϊκές χώρες θα προσπαθήσουν να αποκρυπτογραφήσουν τον κόσμο των στοιχειωδών σωματιδίων. Χρησιμοποιώντας τα εργαστήρια 60 περίπου πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων για μία ημέρα, θα παρακολουθήσουν διαλέξεις από ερευνητικά ενεργούς επιστήμονες και θα πραγματοποιήσουν μετρήσεις πάνω σε πραγματικά δεδομένα από πειράματα φυσικής σωματιδίων. Η ισοδυναμία μάζας και ενέργειας, που εισήγαγε ο Αϊνστάιν, γίνεται πολύ καλύτερα αντιληπτή όταν εφαρμόζεται στην πράξη. Στο τέλος αυτής της ημέρας, όπως γίνεται με όλες τις διεθνείς συνεργασίες, οι συμμετέχοντες από διαφορετικές χώρες μαθητές και εκπαιδευτικοί θα συνομιλήσουν (μέσω διαδικτύου) για να συζητήσουν θέματα που προέκυψαν κατά τις μετρήσεις καθώς και για να συνδυάσουν τα αποτελέσματά τους.


Τα μαθήματα του Μαρτίου 2006 διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (
European Particle Physics Outreach Group EPOG) και υποστηρίζονται από τον τομέα Υψηλών Ενεργειών και Φυσικής Σωματιδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φυσικών (EPS HEPP) και το Γερμανικό Υπουργείο Έρευνας (BMBF). Η Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ Αιγάλεω, θα διοργανώσουν και τις φετεινές Ελληνικές εκδηλώσεις στα εξής ελληνικά Πανεπιστήμια/Ιδρύματα:

  ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (10 Μαρτίου) που θα δεχθεί 40 μαθητές,

  Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (13 Μαρτίου) που θα δεχθεί 120 μαθητές,

  Πανεπιστήμιο Αθήνας (15 Μαρτίου) που θα δεχθεί 60 μαθητές,

  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (16 Μαρτίου) που θα δεχθεί 20 μαθητές και

  Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (18 Μαρτίου) που θα δεχθεί 80 καθηγητές κλάδου ΠΕ4, ειδικότητας Φυσικού.


 
Οι μαθητές που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση, πρέπει να είναι στην Γ΄ Λυκείου, Θετικής  ή Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, να έχουν γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή και Αγγλικών (επιπέδου
Lower). Για να μπορέσουν να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία, οι ομάδες των μαθητών κάθε σχολείου θα είναι πενταμελής. Αν οι μαθητές, που θα  εκδηλώσουν ενδιαφέρον, είναι περισσότεροι από 220 (για το νομό Αττικής και Πειραιά), η επιλογή των σχολείων θα γίνει με κλήρωση. Τα σχολεία θα κληρωθούν, αναλογικά με τις προτιμήσεις που θα δηλωθούν, κατά Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έτσι ώστε να αντιπροσωπεύονται όλες οι Διευθύνσεις και όλοι οι τύποι σχολείων (δημόσια και ιδιωτικά). Επίσης, το 50% των σχολείων θα είναι σχολεία που οι μαθητές τους δεν είχαν συμμετάσχει στην περσινή ανάλογη εκδήλωση.

 
Παρακαλούνται οι καθηγητές, κλάδου ΠΕ4, να δηλώσουν τα ονόματα πέντε μαθητών τους που θα ήθελαν να συμμετέχουν, καθώς και την επωνυμία του σχολείου, έως τις 28 Φεβρουαρίου, στο
e-mail: mail@ekfe-aigaleo.att.sch.gr, σημειώνοντας ως θέμα: masterclasses2006


Οι εκπαιδευτικοί, στις 18 Μαρτίου 2006, θα ακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα με τους μαθητές. Αν οι εκπαιδευτικοί που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον είναι περισσότεροι από 80, η σειρά επιλογής τους θα είναι ως εξής: ένας εκπαιδευτικός από τα σχολεία που θα κληρωθούν για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, οι υπεύθυνοι ΕΚΦΕ, οι Σχολικοί Σύμβουλοι κλάδου ΠΕ4, εκπαιδευτικοί άλλων σχολείων που οι μαθητές τους δεν κληρώθηκαν για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις των μαθητών. Αν ο αριθμός των τελευταίων είναι μεγαλύτερος από τις διαθέσιμες θέσεις, θα διενεργηθεί κλήρωση με τις ίδιες προϋποθέσεις που θα γίνει η κλήρωση για τους μαθητές. Παρακαλούνται, όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν, να το δηλώσουν στο email:
mail@ekfe-aigaleo.att.sch.gr, αναγράφοντας την ιδιότητά τους και σημειώνοντας ως θέμα: masterclasses2006, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2006.


Ανακοινώσεις για την εκδήλωση και η όλη ανωτέρω διαδικασία θα αναρτώνται σταδιακά στην ιστοσελίδα:
http://www.physics.ntua.gr/WYP


Οι διευθυντές των Σχολικών Μονάδων παρακαλούνται να φροντίσουν ώστε οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ4 να ενημερωθούν για το περιεχόμενο του παρόντος ενυπογράφως.

 

Η Υπεύθυνη                                                                                    Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης

του Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω                                                                    της Γ΄ Δ/νσης Δ.Ε. Αθήνας  

 

 

 

Ευγενία Τσιτοπούλου                                                                                Ιωάννης Σακκής