EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 22 Ιανουαρίου 2008

Τις πρωινές ώρες, σήμερα, το τελευταίο τμήμα του ανιχνευτή CMS (Compact Muon Solenoid, Συμπαγές Μιονικό Σωληνοειδές)(1) άρχισε να κατεβαίνει από την επιφάνεια του εδάφους προς την τελική του θέση στον υπόγειο πειραματικό θάλαμο, στο πλαίσιο της τελικής προετοιμασίας για την έναρξη λειτουργίας στο CERN (2) του επιταχυντή LHC(3) (Large Hadron Collider, Μεγάλου Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων) το καλοκαίρι αυτής της χρονιάς. Η στιγμή είναι σημαντική, μιας και το CMS είναι το πρώτο πείραμα του είδους του όπου ο ανιχνευτής κατασκευάζεται στη επιφάνεια και μετά, κομμάτι-κομμάτι, κατεβαίνει 100 μέτρα κάτω από το έδαφος. Σηματοδοτεί την αποκορύφωση οκτώ χρόνων δουλειάς και οδηγεί στην τελική φάση έναρξης λειτουργίας λίγο πριν γίνει η καταγραφή των πρώτων συγκρούσεων πρωτονίου-πρωτονίου στον LHC.

Το «ταξίδι» ξεκίνησε εδώ και 14 μήνες, όταν το πρώτο από τα 15 τμήματα του ανιχνευτή CMS κατέβηκαν προσεκτικά (με ένα περιθώριο μερικών εκατοστών) από ένα ειδικά κατασκευασμένο από την εταιρία VSL τεράστιο γερανό. Το τελευταίο τμήμα που κατέβηκε σήμερα, ένα ασύμμετρο καπάκι που προσαρμόζεται στο κεντρικό κυλινδρικό τομέα του ανιχνευτή, έχει βάρος 1430 τόνους. Συμπεριλαμβάνει εύθραυστες ανιχνευτικές διατάξεις που θα ταυτοποιούν τα σωματίδια τα οποία θα παράγονται κατά τις συγκρούσεις στον LHC και θα καταμετρούν την ενέργεια τους. "Ο CMS είναι μοναδικός στο ότι συναρμολογήθηκε σε τεράστια τμήματα στην επιφάνεια του εδάφους και στη συνέχεια τα τμήματα αυτά κατέβηκαν στην υπόγεια θέση τους" εξηγεί ο Austin Ball, Τεχνικός Συντονιστής του CMS. "Ίσως αποτελέσει πρότυπο για μελλοντικά πειράματα, καθώς τώρα φαίνεται ότι η τεχνική αυτή μπορεί να αποδώσει".

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά από το σχεδιασμό του πειράματος με αυτόν τον τρόπο όπως, για παράδειγμα, η κατασκευή του ανιχνευτή ταυτόχρονα με την εκσκαφή των αναγκαίων υπογείων θαλάμων. Επίσης, οι κίνδυνοι είναι λιγότεροι όταν η εργασία γίνεται στην επιφάνεια και ο έλεγχος διαφόρων τμημάτων του ανιχνευτή, πριν κατεβούν στην τελική τους θέση, ευκολότερος.

Τα πειράματα του LHC θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο άλμα στο ταξίδι που ξεκίνησε η Νευτώνεια περιγραφή της βαρύτητας. Η βαρύτητα είναι παντού παρούσα (έχοντας σχέση με κάθε μάζα) αλλά, έως σήμερα, η επιστήμη δεν κατόρθωσε να εξηγήσει γιατί τα διάφορα σωματίδια έχουν την μάζα που παρατηρούμε. Πειράματα όπως το CMS μπορεί να δώσουν απαντήσεις. Τα πειράματα του LHC θα επιχειρήσουν επίσης και μια προσέγγιση του φαινομένου της σκοτεινής ύλης και σκοτεινής ενέργειας του Σύμπαντος, θα μελετήσουν τους λόγους που η Φύση δείχνει να προτιμά την ύλη από την αντιύλη, θα ανιχνεύσουν την ύλη όπως αυτή ήταν πολύ κοντά στην αρχή του χρόνου και θα ψάξουν για τυχόν επιπλέον διαστάσεις του χωροχρόνου.

"Είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα χρονική περίοδος για τη Φυσική" αναφέρει ο υπεύθυνος του CMS Tejinder Virdee. Το LHC μας οδηγεί σε νέα επίπεδα κατανόησης του Σύμπαντος".

(1) Ο ανιχνευτής CMS αποτελεί μια διεθνή συνεργασία που αποτελείται από 2500 επιστήμονες και μηχανικούς από 180 ινστιτούτα και πανεπιστήμια 38 χωρών: Αρμενία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ινδία, Ιράν, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα, Κολομβία, Κορέα, Κροατία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λιθουανία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Ουζμπεκιστάν, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πακιστάν, Πολωνία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Ταϊβάν, Τουρκία και Φινλανδία.

(2) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.

(3) ΤΟ LHC είναι ένας επιταχυντής σωματιδίων, ο οποίος θα αποτελέσει παγκοσμίως την μεγαλύτερη και πολυπλοκότερη επιστημονική συσκευή όταν τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2008.


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου