EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 31 Οκτωβρίου 2011

Η λειτουργία του LHC για το 2011 ολοκληρώθηκε με επιτυχία

Γενεύη, 31 Οκτωβρίου 2011. Μετά από 180 ημέρες λειτουργίας και τετρακόσια τρισεκατομμύρια (4 x 1014) συγκρούσεων πρωτονίων, η λειτουργία του LHC για το 2011 ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα στις 5.15. Στην δεύτερη χρονιά της λειτουργία του, η επιστημονική ομάδα του LHC ξεπέρασε κατά πολύ τους λειτουργικούς στόχους της αυξάνοντας συνεχώς τον ρυθμό συλλογής δεδομένων από τα πειράματα.

Στην έναρξη της φετινής λειτουργίας, ο στόχος του LHC για το 2011 ήταν να προσφέρει στους ερευνητές ποσότητα δεδομένων, που στη επιστημονική γλώσσα αναφέρεται ως 1 αντίστροφο του φέμπτο-μπαρ (fbar-1). Αυτό επιτεύχθηκε στις 17 Ιουνίου, δίνοντας την ευκαιρία στα πειράματα να ετοιμαστούν για τις παρουσιάσεις στα σημαντικότερα καλοκαιρινά συνέδρια, και επαναπροσδιορίζοντας τον στόχο για τα 5 fbar-1. Και αυτός ο στόχος ξεπεράστηκε στις 18 Οκτωβρίου, φτάνοντας στο τέλος του χρόνου ο LHC να έχει αποδώσει σε καθένα από τα δύο μεγάλα πειράματα ATLAS και CMS δεδομένα της τάξης των 6 fbar-1.

"Στο τέλος αυτής της χρονιάς, ο LHC λειτουργεί πλέον κανονικά", αναφέρει ο Steve Myers, Διευθυντής Επιταχυντών και Τεχνολογίας του CERN. " Και πιο συγκεκριμένα, ο παρών ρυθμός παροχής δεδομένων είναι 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του 2010 - πρώτη χρονιά λειτουργίας - και 30 φορές μεγαλύτερος από αυτόν στην αρχή του 2011".

Το βασικό συμπέρασμα από την λειτουργία του επιταχυντή το 2011 είναι περιορισμός του ελεύθερου χώρου που μπορεί ακόμα να κρυφτεί το σωματίδιο Χιγκς, βάζοντας το Καθιερωμένο Πρότυπο της σωματιδιακής φυσικής σε εξαιρετική δοκιμασία, αυξάνοντας ταυτόχρονα την κατανόηση του πρώιμου σύμπαντος.

"'Ηταν πραγματικά μια σημαντική και 3νθουσιώδης χρονιά για όλη την κοινότητα του LHC, και κύρια των μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών μας ανά τον κόσμο. Πραγματοποιήσαμε ένα τεράστιο αριθμό μετρήσεων στο πλαίσιο του Καθιερωμένου Προτύπου και έχουμε φτάσει σε ανεξερεύνητες περιοχές νέας φυσικής. Πιο συγκεκριμένα, περιορίσαμε την τιμή της μάζας του Χιγκς στο χαμηλότερο τμήμα της επιτρεπτής περιοχής, αν βέβαια πράγματι υπάρχει το σωματίδιο αυτό", αναφέρει η Fabiola Gianotti, εκπρόσωπος του πειράματος ATLAS. " Αυτή είναι η περιοχή που οι θεωρητικές προβλέψεις και τα πειραματικά δεδομένα το περιμένουν, αλλά είναι και η πιο δύσκολη περιοχή".

" Αναλογιζόμενος αυτήν την εκπληκτική χρονιά νομίζω ότι βρίσκομαι σε όνειρο", λέει ο Guido Tonelli, εκπρόσωπος του πειράματος CMS. " Πραγματοποιήσαμε πολλές νέες μετρήσεις περιορίζοντας σημαντικά την επιτρεπτή περιοχή για πρότυπα νεας φυσικής και τα καλύτερα ακόμα δεν έχουν έρθει. Καθώς συζητάμε, εκατοντάδες νέοι επιστήμονες αναλύουν την τεράστια ποσότητα δεδομένων που μαζεύτηκε έως σήμερα. Πολύ σύντομα θα έχουμε νέα αποτελέσματα και πιθανά κάτι σημαντικό να πούμε για το Χιγκς του καθιερωμένου Προτύπου".

"Ο LHC μας έχει προσφέρει την ποσότητα των γεγονότων που ονειρευόμασταν στην αρχή της χρονιάς και τα αποτελέσματά μας έχουν βάλει το Καθιερωμένο Πρότυπο της σωματιδιακής φυσικής σε μια πολύ αυστηρή δοκιμασία." αναφέρει ο Pierluigi Campana, εκπρόσωπος του πειράματος LHCb. "Χάρις στην εκπληκτική λειτουργία του LHC έχουμε φτάσει σε περιοχές ευαισθησίας πέραν του Καθιερωμένου Προτύπου. Οι ερευνητές, και κυρίως οι νέοι, είναι ενθουσιασμένοι προσβλέποντας σε νέα φυσική".

Στις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες, τα πειράματα του LHC θα αναλύσουν το σύνολο των δεδομένων του 2011 για νέα φυσική. Παρ' όλο που αυτή η νέα φυσική μπορεί να προκύψει άμεσα, η ανάγκη για συνολικά δεδομένα της τάξης του 10 fbar-1, που σχεδιάζεται να έχουν συλλεχθεί από τη λειτουργία το 2011 και το 2012, είναι επίσης πιθανή.

Όπως το 2010, ο LHC ετοιμάζεται τώρα για λειτουργία τεσσάρων εβδομάδων με χρήση ιόντων μολύβδου (αντί πρωτονίων) αλλά και με νέες εξελίξεις. Ο μεγαλύτερος στον κόσμο επιταχυντής θα προσπαθήσει να επιτύχει συγκρούσεις μεταξύ πρωτονίων και ιόντων μολύβδου κατά τη διάρκεια δύο περιόδων αφιερωμένων στην εξέλιξη της επιταχυντικής διάταξης. Η επιτυχία αυτών των δοκιμών θα δώσει στον LHC την ευκαιρία να προχωρήσει στην κατανόηση της δομής των σχετικά μεγάλων ιόντων μολύβδου με χρήση πρωτονίων.

Αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα στο πρόγραμμα ιόντων μολύβδου που ο τελικός σκοπός του είναι το πλάσμα κουάρκ-γκλουονίων, το οποίο αποτελεί την πρωταρχική μορφή ύλης απ' όπου προήλθε η σημερινή ορατή ύλη.

"Οι συγκρούσεις ιόντων μολύβδου μας επιτρέπουν να εξετάσουμε μικροσκοπικά τμήματα της πρώιμης σούπας" λέει ο Paolo Giubellino, εκπρόσωπος του ALICE. "αλλά όπως κάθε καλός μάγειρας, για να κατανοήσεις τη συνταγή είναι βασικό να κατανοήσεις τα συστατικά, και στην περίπτωση του πλάσματος κουαρκ-γκλουονίων, αυτό ακριβώς κάνουν οι συγκρούσεις πρωτονίων με ιόντα μολύβδου.".

(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου