EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 30 Νοεμβρίου 2009

Ο LHC κατακτά ένα ακόμα παγκόσμιο ρεκόρ

Γενεύη, 30 Νοεμβρίου 2009. Ο Μεγάλος Επιταχυντής Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC) στο CERN(1), αποτελεί από σήμερα τον επιταχυντή με την μεγαλύτερη ενέργεια, μετά την επιτάχυνση των δύο δεσμών πρωτονίων σε ενέργεια 1,18 TeV, νωρίς σήμερα το πρωί. Η τιμή αυτή της ενέργειας ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ των 0,98 TeV που είχε επιτύχει ο επιταχυντής Tevatron, στο Εθνικό Εργαστήριο Επιταχυντών Fermi, στις ΗΠΑ, το 2001. Η νέα επιτυχία του LHC αποτελεί άλλο ένα σημαντικό σκαλοπάτι προς το δρόμο παραγωγής νέας Φυσικής το 2010.

"Προσπαθούμε ακόμα να κατανοήσουμε τον ομαλό τρόπο επαναλειτουργίας του LHC", ανέφερε ο Rolf Heuer, Γενικός Διευθυντής του CERN. "Είναι εντυπωσιακό. Παρ΄ όλα αυτά, προχωρούμε βήμα-βήμα και έχουν πολλά να γίνουν ακόμα προτού αρχίσουμε να έχουμε νέα Φυσική το 2010. Θα κρατώ την σαμπάνια μου παγωμένη έως τότε.".

Τα νέα αυτά έρχονται μόλις 10 ημέρες μετά την επαναλειτουργία του LHC, και δείχνουν την άψογη συμπεριφορά της μηχανής. Οι πρώτες δέσμες μπήκαν στον επιταχυντή στις 20 Νοεμβρίου. Τις επόμενες ημέρες, δέσμες κυκλοφόρησαν και στις δύο κατευθύνσεις σε ενέργεια 450 GeV, αυξάνοντας σταδιακά τη διάρκεια ζωής της δέσμης σε 10 ώρες. Την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, για πρώτη φορά και οι δύο δέσμες κυκλοφόρησαν στον επιταχυντή δίνοντας στα τέσσερα πειράματα την ευκαιρία να πάρουν τα πρώτα δεδομένα τους από συγκρούσεις πρωτονίων.

Η χθεσινή επιτυχία επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι ο LHC προχωρά ομαλά προς τον σκοπό του για παραγωγή νέα Φυσικής το 2010. Το νέο ρεκόρ ενέργειας επιτεύχθηκε χθές όταν η δέσμη 1 επιταχύνθηκε από τα 450 GeV στα 1050 GEV (1,05 TeV) στις 21:28, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου. Τρεις ώρες αργότερα και οι δύο δέσμες έφθασαν την ενέργεια των 1,18 TeV, στις 00:44, την Κυριακή 30 Νοεμβρίου.

Το επόμενο βήμα είναι η λειτουργία της μηχανής με αυξημένη ένταση στην δέσμη με σκοπό να πάρουν τα πειράματα μια επαρκή ποσότητα δεδομένων πριν τα Χριστούγεννα. Έως τώρα, η όλη λειτουργία του επιταχυντή έγινε με χαμηλή ένταση στην πιλοτική δέσμη. Η υψηλή ένταση απαιτείται για την παραγωγή επαρκούς ρυθμού συγκρούσεων πρωτονίων. Στη τρέχουσα φάση, θα διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του επιταχυντή σε μεγάλες εντάσεις της δέσμης και η σταθερότητα κατά την διάρκεια των συγκρούσεων. Η φάση αυτή θα διαρκέσει γύρω στην μια εβδομάδα, οπότε και ο LHC θα ξεκινήσει τις συγκρούσεις για βαθμονόμηση των ανιχνευτών ως το τέλος του 2009.

Τα πρώτα αποτελέσματα Φυσικής από τον LHC σχεδιάζονται για το πρώτο τρίμηνο του 2010, με ενέργεια σύγκρουσης στα 7 TeV (3,5 TeV ανά δέσμη).

(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου