EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 30 Απριλίου 2009

Ο τελευταίος μαγνήτης του LHC κατέβηκε στο τούνελ

Γενεύη, 30 Απριλίου 2009. Το τέλος των εργασιών επισκευής στην επιφάνεια, που ακολούθησαν το συμβάν του περασμένου Σεπτεμβρίου και το οποίο σταμάτησε την λειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (Large hadron Collider, LHC) στο CERN(1), σηματοδοτήθηκε με το κατέβασμα του 53ου και τελευταίου ανταλλακτικού μαγνήτη στο υπόγειο τούνελ. Ακολουθεί τώρα η διασύνδεση των μαγνητών και η τοποθέτηση νέων συστημάτων αποφυγής παρόμοιων επεισοδίων στο μέλλον. Η επανεκκίνηση του LHC προγραμματίζεται για το φθινόπωρο ενώ προβλέπεται μια συνεχής λειτουργία που θα επιτρέψει τη συλλογή ικανού πλήθους δεδομένων για την εξαγωγή των πρώτων αποτελεσμάτων από τα πειράματα.

"Το γεγονός αποτελεί σημαντικό σημείο στην διαδικασία επισκευής", αναφέρει ο Steve Myers, Διευθυντής Επιταχυντών και Τεχνολογίας του CERN. "Μας φέρνει πλέον κοντά στο σημείο όπου βρισκόμασταν πριν το συμβάν και μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην εγκατάσταση του συστήματος που θα αποτρέψει στο μέλλον παρόμοια συμβάντα ".

Ο τελευταίο μαγνήτης (για την ακρίβεια ένας τετραπολικός μαγνήτης που σκοπό έχει την εστίαση της δέσμης των πρωτονίων) κατέβηκε στο τούνελ και άρχισε το ταξίδι του προς τον Τομέα 3-4 του επιταχυντή, όπου και είχε παρουσιαστεί η δυσλειτουργία. Μετά το κατέβασμα όλων των μαγνητών, η εργασία εστιάζεται στην διασύνδεσή τους και στην τοποθέτηση του νέου συστήματος ασφαλείας ενώ στην επιφάνεια ομάδες εργασίας θα συγκεντρωθούν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων σε μαγνήτες για τον LHC.

Συνολικά 53 μαγνήτες απομακρύνθηκαν από τον Τομέα 3-4. Από αυτούς, 16 που είχαν υποστεί μικρές ζημιές επιδιορθώθηκαν και επανατοποθετήθηκαν στο τούνελ. Οι υπόλοιποι 37 αντικαταστάθηκαν με ανταλλακτικούς ενώ οι ίδιοι θα ανακαινιστούν για να αποτελέσουν το νέο απόθεμα ανταλλακτικών μαγνητών.

"Τώρα, η ομάδα μας θα χωριστεί σε δύο τμήματα", λέει ο Lucio Rossi, Υποδιευθυντής του τμήματος Επιταχυντών και Τεχνολογίας του CERN. "Η κύρια ομάδα θα ασχοληθεί με την διασύνδεση των μαγνητών, ενώ η δεύτερη θα επαναδημιουργήσει το απόθεμα των ανταλλακτικών μαγνητών".

Η διαδικασία επισκευών στον LHC μπορεί να χωριστεί σε τρεις φάσεις. Πρώτη φάση η επισκευή αυτή καθ' εαυτή, η οποία ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση του τελευταίου μαγνήτη σήμερα. Δεύτερη φάση η εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου της λειτουργίας του LHC και η διασφάλιση ότι δεν θα επαναληφθεί το συμβάν του προηγούμενου Σεπτεμβρίου. Αυτή η φάση θα συνεχιστεί το καλοκαίρι. Τέλος, η τρίτη φάση με την εγκατάσταση επιπλέον βαλβίδων διαφυγής που θα επιτρέψουν την ασφαλή και ελεγχόμενη διαφυγή του ήλιου (αέριο που σε υγρή μορφή χρησιμοποιείται για την ψύξη των μαγνητών), σε περίπτωση εμφάνισης διαρροών από τον κρυοστάτη του LHC κατά τη συνολική διάρκεια της μελλοντικής λειτουργίας (15-20 χρόνια) του επιταχυντή.

Το CERN δημοσιοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα πληροφορίες για τον LHC τόσο στο εσωτερικό «Bulletin» όσο και στο διαδίκτυο στις διευθύνσεις www.twitter.com/cern και www.youtube.com/cern.


(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου