EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 30 Μαρτίου 2010

Ξεκινά το ερευνητικό πρόγραμμα στον LHC

Γενεύη, 30 Μαρτίου 2010. Οι πρώτες συγκρούσεις δεσμών ενέργειας 7 TeV επετεύχθησαν σήμερα στις 13:06 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης), σημειώνοντας την αρχή του ερευνητικού προγράμματος του επιταχυντή LHC. Οι φυσικοί σωματιδίων από όλο τον κόσμο προσβλέπουν στο ευρύ πεδίο νέας φυσικής καθώς ο LHC ξεκινά το πρώτο μεγάλο πλάνο λειτουργίας του σε ενέργειες τρεις φορές υψηλότερες από αυτές που είχαν επιτευχθεί σε προηγούμενο επιταχυντή.

"Είναι μια μεγάλη ημέρα για τους φυσικούς σωματιδίων," είπε ο Rolf Heuer, Γενικός Διευθυντής του CERN(1). "Πολλοί περιμένανε για καιρό αυτή τη στιγμή, αλλά η υπομονή και η αφοσίωση αρχίζουν να ανταποδίδουν".

"Με αυτήν την εκπληκτική ενέργεια σύγκρουσης των δεσμών, τα πειράματα του LHC οδηγούνται σε ένα ευρύ πεδίο έρευνας και το κυνήγι για την σκοτεινή ύλη, τις επιπλέον διαστάσεις και το μποζόνιο higgs αρχίζει," αναφέρει η Fabiola Gianotti, εκπρόσωπος του πειράματος ATLAS. "Το γεγονός ότι τα πειράματα έχουν ήδη δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες με δεδομένα του περασμένου χρόνου προμηνύουν μια επιτυχή λειτουργία."

"Είμαστε όλοι εντυπωσιασμένοι από τις έως τώρα επιδόσεις του LHC, " δήλωσε ο Guido Tonelli, εκπρόσωπος του πειράματος CMS, "και είναι επίσης ευχάριστο πόσο καλά λειτουργούν οι ανιχνευτές μας καθώς οι επιστημονικές μας ομάδες αναλύουν ήδη δεδομένα. Πολύ σύντομα θα ασχοληθούμε με τα κυριότερα αινίγματα της σύγχρονης φυσικής όπως την προέλευση της μάζας, την ενοποίηση των δυνάμεων και την παρουσία της σκοτεινής ύλης του διαστήματος. Βλέπω πολύ ενδιαφέρουσες ημέρες στο άμεσο μέλλον".

"Είναι μια στιγμή που περιμέναμε και προετοιμαζόμασταν γι' αυτήν," λέει ο Jurgen Schukraft, εκπρόσωπος του πειράματος ALICE. "Περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα των συγκρούσεων των πρωτονίων, καθώς και των ιόντων μολύβδου που αναμένονται στο τέλος του 2010, που θα μα δώσουν μια καλύτερη εικόνα των ισχυρών αλληλεπιδράσεων και της εξέλιξης της ύλης στο πρώιμο σύμπαν."

"Το πείραμα LHCb είναι έτοιμο για φυσική," αναφέρει ο Andrei Golutvin, εκπρόσωπος του πειράματος, " έχουμε μπροστά μας ένα θαυμάσιο ερευνητικό πρόγραμμα για την εξερεύνηση της ασυμμετρίας ύλης-αντιύλης σε επίπεδο που ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε πραγματοποιήσει ."

Το CERN θα λειτουργήσει τον LHC για 18-24 μήνες με σκοπό την παροχή αρκετών δεδομένων προς τα πειράματα για να προχωρήσουν σε σημαντικές ανακαλύψεις σε πολλούς τομείς της φυσικής. Μετά την "επ-ανακάλυψη" των σωματιδίων του Καθιερωμένου Προτύπου, ένα βασικό εισαγωγικό βήμα πριν την είσοδο σε νέες περιοχές της φυσικής, τα πειράματα του LHC θα ξεκινήσουν την έρευνα για το μποζόνιο higgs. Με το αναμενόμενο πλήθος δεδομένων (που σε τεχνική γλώσσα αναφέρεται ως 1 fb-1), ο συνδυασμός της ανάλυσης των δύο πειραμάτων, ATLAS και CMS, θα επιτύχει την εξερεύνηση μιας ευρείας περιοχής μαζών και επομένως υπάρχει η περίπτωση παρατήρησης του σωματιδίου higgs γύρω στα 160 GeV. Αν η μάζα του είναι σημαντικά μεγαλύτερη ή μικρότερη, τότε θα είναι δύσκολη η παρατήρησή του κατά την πρώτη φάση λειτουργίας του LHC.

Όσον αφορά την υπερσυμμετρία, τα πειράματα ATLAS και CMS θα έχουν αρκετά δεδομένα για τον διπλασιασμό της ευαισθησίας παρατήρησης νέν φαινομένων. Έως σήμερα, τα πειράματα ήταν ευαίσθητα για παρατήρηση υπερσυμμετρικών σωματιδίων με μάζα μικρότερη των 400 GeV. Τώρα, με δεδομένα της τάξης του 1 fb-1, το όριο αυτό ανεβαίνει στα 800 GeV.

"Ο LHC έχει μια πραγματική ευκαιρία στα επόμενα δύο χρόνια να παρατηρήσει υπερσυμμετρικά σωματίδια," εξηγεί ο Heuer, "και πιθανά να εξηγήσει την δομή τους ενός τετάρτου του σύμπαντος."

Ακόμα και στις πιο "εξωτικές" ερευνητικές περιοχές, ο LHC θα επεκτείνει τα όρια μας κατά ένα παράγοντα δύο. Τα πειράματα του LHC έχουν την ικανότητα παρατήρησης νέων βαρέων σωματιδίων (που η παρουσία τους πιθανά να συνδέεται με την ύπαρξη επιπλέον χωρικών διατάσεων) με μάζα έως 2 TeV, ενώ σήμερα το όριο είναι 1TeV.

"Πάνω από 200 μεταπτυχιακοί φοιτητές περιμένουν με αγωνία τα δεδομένα από τα πειράματα του LHC," αναφέρει ο Heuer. " Είναι πράγματι μια προνομιούχα ομάδα, που θα παρουσιάσει τις πρώτες διδακτορικές εργασίες στα νέα σύνορα της φυσικής."

Με την συμπλήρωση της πρώτης φάσης της λειτουργίας του LHC, ο επιταχυντής θα σταματήσει την λειτουργία του για την συνηθισμένη συντήρηση αλλά και για την συμπλήρωση των εργασιών που απαιτούνται (μετά το ατυχές γεγονός στις 19 Σεπτεμβρίου 2008) για την επίτευξη της ενέργειας των 14 TeV. Παραδοσιακά, το CERN εφαρμόζει ετήσιο προγραμματισμό για τους επιταχυντές, με 7-8μηνη λειτουργία και 4-5μηνη περίοδο συντήρησης και αναβάθμισης. Ο LHC όμως, όντας μια κρυογενική μηχανή που λειτουργεί σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, απαιτεί περίπου ένα μήνα για να επανέλθει σε κανονική θερμοκρασία και άλλον ένα μήνα για να ψυχθεί ξανά. Μια 4μηνη διακοπή, ως τμήμα ετήσιου προγραμματισμού, δεν έχει έννοια για έναν τέτοιο επιταχυντή, οπότε το CERN αποφάσισε να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περιόδους λειτουργίας και μεγαλύτερες περιόδους διακοπής, αν θεωρηθεί αναγκαίο.

"Δύο χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι πράγματι μια μακρά περίοδος για τους μηχανικούς του επιταχυντή και τα πειράματα, αλλά αξίζει την προσπάθεια," λέει ο Heuer. " Ξεκινώντας με μια μακρά περίοδο λειτουργίας και προετοιμάζοντας τις συγκρούσεις στα 14 TeV σε μία περίοδο διακοπής, αυξάνουμε τον πραγματικό χρόνο λειτουργίας για τα επόμενα τρία χρόνια, κερδίζουμε τον χαμένο χρόνο και δίνουμε την ευκαιρία στα πειράματα να αφήσουν το στίγμα τους."

(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου