EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 26 Αυγούστου 2011

Το πείραμα LHCb στο CERN ανεβάζει την ακρίβεια των μετρήσεων σε νέα επίπεδα

Γενεύη, 26 Αυγούστου 2011. Τα αποτελέσματα που θα παρουσιάσει το πείραμα LHCb στο CERN(1) σήμερα, Σάββατο 27 Αυγούστου, στο Lepton-Photon Conference (διεθνές συνέδριο που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια) στην Βομβάη της Ινδίας, αποτελούν τα πλέον ακριβή όσον αφορά την έρευνα στα σωματίδια που ονομάζονται μεσόνια Β, τα οποία προσφέρουν μια μέθοδο ελέγχου της ασυμμετρίας ύλης-αντιύλης. Το LHCb ερευνά το φαινόμενο αυτό παρατηρώντας τον τρόπο που τα μεσόνια Β διασπώνται σε άλλα σωματίδια. Τα νέα αποτελέσματα υποστηρίζουν τις προγενέστερες μετρήσεις του πειράματος, που παρουσιάστηκαν στον Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φυσικών (το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας), που δείχνουν ότι οι διασπάσεις των μεσονίων Β συμφωνούν απόλυτα με τις προβλέψεις του Καθιερωμένου Προτύπου των σωματιδίων, το πότυπο που χρησιμοποιούν οι θεωρητικοί φυσικοί για να περιγράψουν τα στοιχειώδη σωματίδια.

"Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι είμαστε ικανοί να καταγράψουμε την κάθε λεπτομέρεια του συστήματος των μεσονίων Β," αναφέρει ο Pierluigi Campana, υπεύθυνος του πειράματος, "και μας επιτρέπουν να αρχίσουμε να ψάχνουμε για ρωγμές στο Καθιερωμένο Πρότυπο που θα ερμηνεύουν την ασυμμετρία ύλης-αντιύλης".

Στην αρχή δημιουργίας του Σύμπαντος θεωρείται ότι η ύλη και η αντιύλη παρουσιάζονταν σε ίσες ποσότητες, αλλά καθώς το Σύμπαν διαστελλότανε και γινόταν ψυχρότερο, αναπτύχθηκε μια ασυμμετρία μεταξύ ύλης και η αντιύλης αφήνοντας το Σύμπαν να κυριαρχείται από την ύλη. Τα βαριά κουάρκ επιτρέπουν την έρευνα αυτού του φαινομένου, διότι όσο πιο βαρύ είναι ένα σωματίδιο τόσο πιο πολλοί είναι οι τρόποι διάσπασής του, τρόποι που όλοι περιγράφονται από το Καθιερωμένο Πρότυπο. Το πρότυπο αυτό προβλέπει ασυμμετρία ύλης-αντιύλης αλλά σε ένα πολύ μικρό βαθμό που δεν είναι ικανός να εξηγήσει την παρατηρούμενη ασυμμετρία στο Σύμπαν. Αποκλίσεις από αυτές τις προβλέψεις οδηγούν σε νέα φυσική. Τα b κουάρκ παράγονται εύκολα στον επιταχυντή LHC, πράγμα που τα καθιστά ιδανικά για την έρευνα της ασυμμετρίας στο εργαστήριο. Τα σωματίδια που δημιουργούνται (και περιέχουν το b κουάρκ) ονομάζονται μεσόνια Β και αυτά ακριβώς μελετά το πείραμα LHCb.

Νωρίτερα φέτος, πειράματα στο Fermilab (ΗΠΑ) παρουσίασαν αποτελέσματα που υποδείκνυαν απόκλιση από τις προβλέψεις του Καθιερωμένου Προτύπου. Αλλά, στα αποτελέσματα του LHCb, που ξεπέρασαν σε ακρίβεια αυτά του Fermilab, δεν παρατηρεί καμία απόκλιση.

"Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο σατανάς κρύβεται στη λεπτομέρεια," αναφέρει ο Campana, "και φτάσαμε τώρα ακριβώς στον έλεγχο της λεπτομέρειας. Δεν περιμένουμε να βρούμε βέβαια τον σατανά, αλλά ενδείξεις για αποκλίσεις από το Καθιερωμένο Πρότυπο".

Το LHCb κατόρθωσε να φτάσει σ' αυτό το επίπεδο ακρίβειας τόσο σύντομα, χάρις στην εκπληκτική λειτουργία του επιταχυντή LHC καθώς και στην συνεργασία των επιστημόνων του πειράματος με τους μηχανικούς του επιταχυντή για την συλλογή των δεδομένων από το πείραμα. Αντίθετα από τα δύο μεγάλα πειράματα ATLAS και CMS, ο ανιχνευτής του LHCb δεν έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει γεγονότα στην μέγιστη ισχύ του επιταχυντή. Το LHCb περιέχει πολύ ευαίσθητα όργανα, πολύ κοντά στη δέσμη, ώστε να καταγράφουν τις πολύ μικρές τροχιές των μεσονίων Β πριν αυτά διασπαστούν. Ακριβώς, οι μηχανικοί και οι επιστήμονες έπρεπε να ξεπεράσουν το πρόβλημα της προστασίας αυτών των ευαίσθητων οργάνων από την υψηλή ισχύ της δέσμης.

"Η συνεργασία με τους ανθρώπους του επιταχυντή ήταν φανταστική, " λέει ο Campana. "Μας επιτρέπει να συλλέγουμε δεδομένα πολύ πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν και να πλησιάζουμε μ' αυτό το τρόπο στην κατανόηση για την έλλειψη της αντιύλης.".

(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου