EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 24 Μαρτίου 2015

Ενημέρωση για την επανεκκίνηση του LHC

Γενεύη, 24 Μαρτίου 2015. Η Περίοδος 2 του LHC έρχεται ακόμα πιο κοντά. Επτά, από τα οκτώ, τμήματα έχουν με επιτυχία παραδοθεί για λειτουργία σε ενέργεια 6,5 TeV ανά δέσμη, για το 2015, ενώ το όγδοο τμήμα είναι σχεδόν έτοιμο. Παρ' όλα αυτά, αυτήν την εβδομάδα δεν θα κυκλοφορήσει δέσμη στον LHC. Ένα επαναλαμβανόμενο βραχυκύκλωμα στο κύκλωμα ενός από τους μαγνήτες αναγνωρίστηκε στις 21 Μαρτίου και το συμβάν ερευνάται. Είναι ένα γνωστό θέμα, αλλά μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για την επίλυσή του μιας και βρίσκεται στο ψυχρό τμήμα του επιταχυντή και, επομένως, η επισκευή μπορεί να απαιτήσει ανέβασμα της θερμοκρασίας και ξανά ψύξη μετά την επισκευή. "Κάθε κρυογενική συσκευή αποτελεί και έναν ενισχυτή χρόνου" αναφέρει ο Frederick Bordry, Διευθυντής των Επιταχυντών του CERN, "επομένως, κάτι που μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες σε μια συσκευή σε κανονική θερμοκρασία μπορεί να επεκταθεί σε εβδομάδες"

Τρέχουσες ενδείξεις οδηγούν σε μια καθυστέρηση μεταξύ μερικών ημερών και αρκετών εβδομάδων. Η κατάσταση εκτιμάται ακόμα και το νέο πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μόλις είναι έτοιμο. Σε κάθε περίπτωση, η επίδραση στην λειτουργία του LHC θα είναι ελάχιστη: το 2015 είναι η χρονιά για την πλήρη κατανόηση της λειτουργίας την αναβαθμισμένης συσκευής με βλέμμα προς το 2016-2018 για την λειτουργία της σε πλήρες πρόγραμμα φυσικής.

"Όλα τα σημάδια είναι καλά για μια επιτυχημένη δεύτερη περίοδο λειτουργίας", είπε ο Γενικός Διευθυντής του CERN Rolf Heuer. "Συγκρίνοντας τα μεγέθη των πραγμάτων, μερικές εβδομάδες καθυστέρησης στην κατανόηση του σύμπαντος είναι κάτι περισσότερο από ένα παίξιμο των βλεφάρων".


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου