EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 22 Αυγούστου 2011

Τα πειράματα του LHC παρουσιάζουν τα πρόσφατα αποτελέσματά τους στο συνέδριο της Βομβάης

Γενεύη, 22 Αυγούστου 2011. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων ATLAS και CMS, που παρουσιάστηκαν στο Lepton-Photon Conference (διεθνές συνέδριο που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια) στην Βομβάη της Ινδίας, δείχνουν ότι δεν μένει πια πολύς χώρος για να κρυφτεί το σωματίδιο Higgs, αν πράγματι υπάρχει. Η επιβεβαίωση της ύπαρξης ή της απουσίας τού σωματιδίου Higgs, το οποίο προτάθηκε στην δεκαετία του 1960 ως τμήμα του ομώνυμου μηχανισμού που δικαιολογεί την ύπαρξη της μάζας των στοιχειωδών σωματιδίων, αποτελεί έναν από του κύριους στόχους του ερευνητικού προγράμματος του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων LHC (Large Hadron Collider). Τα πειράματα ATLAS και CMS έχουν αποκλείσει την παρουσία του σωματιδίου Higgs σχεδόν σ' όλη την περιοχή μαζών από 145 GeV έως 466 GeV (με βεβαιότητα 95%).

Παράλληλα με τα αποτελέσματα για το Higgs, τα πειράματα του LHC θα παρουσιάσουν νέα αποτελέσματα σε μια ευρεία περιοχή της φυσικής. Χάρις στην εκπληκτική λειτουργία του επιταχυντή, των πειραμάτων αλλά και του υπολογιστικού δικτύου (GRID) του επιταχυντή, μερικές αναλύσεις βασίζονται σε διπλάσια ποσότητα δεδομένων από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για τις αντίστοιχες παρουσιάσεις σε συνέδρια του Ιουλίου 2011.

"Βρισκόμαστε σε συναρπαστικές στιγμές για την σωματιδιακή φυσική," αναφέρει ο Sergio Bertolucci, Διευθυντής ερευνών toy CERN(1). "Οι ανακαλύψεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παρουσιαστούν στους επόμενους δώδεκα μήνες. Αν το σωματίδιο Higgs υπάρχει, τα πειράματα του LHC θα το επιβεβαιώσουν σύντομα. Αν δεν υπάρχει, θα ανοίξει τον δρόμο για νέα φυσική".

Ο μηχανισμός Higgs του Καθιερωμένου Προτύπου αποτελεί έναν από τους τρόπους που επεξηγεί την παρουσία μάζας των στοιχειωδών σωματιδίων. Κατά τον μηχανισμό αυτό, σε όλο τον χώρο επικρατεί το πεδίο Higgs (το πεδίο που σχετίζεται με το αντίστοιχο σωματίδιο) με το οποίο και αλληλεπιδρούν τα σωματίδια. Ισχυρή αλληλεπίδραση αντιστοιχεί σε μεγάλη μάζα, κάτι ανάλογο με την μικρή αντίσταση (μικρή μάζα) που παρουσιάζει στον αέρα ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο σε σύγκριση με την μεγάλη αντίσταση που βρίσκει ένα λεωφορείο (μεγάλη μάζα).

Στο πρώτο μεγάλο συνέδριο του 2011, αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φυσικών στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας τον Ιούλιο, και τα δύο πειράματα (ATLAS και CMS) ήταν πολύ προσεκτικά και τόνιζαν ότι πιθανές ενδείξεις ύπαρξης του σωματιδίου Higgs να αποτελούν απλά στατιστικές διακυμάνσεις στα δεδομένα. Τώρα, με την πρόσθετη ανάλυση των δεδομένων, η σπουδαιότητα αυτών των διακυμάνσεων έχει κάπως μειωθεί.

"Χάρις στην εκπληκτική λειτουργία του LHC έχουμε συλλέξει τους τελευταίους μήνες ένα τεράστιο ποσό νέων δεδομένων" λέει η Fabiola Gianotti, υπεύθυνος του πειράματος ATLAS. "Αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε σημαντική πρόοδο στην κατανόηση του Καθιερωμένου Προτύπου και στην έρευνα για το σωματίδιο Higgs και τη νέα φυσική".

Ο Guido Tonelli, υπεύθυνος του πειράματος CMS, αναφέρει: "Είναι σημαντικό ότι η εκπληκτική λειτουργία του LHC αυτή τη χρονιά μας έχει φέρει πολύ κοντά σε μια πιθανή ανακάλυψη. Οποιαδήποτε κι αν είναι η τελική απόφαση όσον αφορά την ύπαρξη του Higgs, όλοι που ασχολούμαστε με την έρευνα για νέα φυσική ζούμε συναρπαστικές στιγμές".

Το συνέδριο στην Βομβάη ολοκληρώνεται στις 27 Αυγούστου. Στις 25 Αυγούστου θα δοθεί συνέντευξη τύπου όπου ο Rolf Heuer, Γενικός Διευθυντής του CERN θα είναι ένας από τους ομιλητές. Το πείραμα LHCb θα παρουσιάσει τα τελευταία του αποτελέσματα στις 27 Αυγούστου. Μετά την λήξη του συνεδρίου, τα αποτελέσματα των πειραμάτων του LHC θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του CERN.

Αναμένεται ότι ο επιταχυντής θα δώσει την ευκαιρία στα πειράματα να διπλασιάσουν, έως το τέλος του έτους, το ποσό των δεδομένων που έχουν συλλέξει έως σήμερα.

(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου