EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 20 Σεπτεμβρίου 2008

Συμβάν στο τμήμα 34 του LHC

Γενεύη, 20 Σεπτεμβρίου 2008. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας (χωρίς δέσμη) του τελικού τμήματος του LHC (τμήμα 34) με υψηλή ένταση ρεύματος για λειτουργία σε ενέργεια 5 TeV, παρουσιάστηκε μια σοβαρή διαρροή υγρού ηλίου στο τούνελ το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Σεπτεμβρίου. Αρχικές έρευνες δείχνουν ότι η πιθανότερη πηγή του προβλήματος ήταν μια ελαττωματική ηλεκτρική επαφή μεταξύ δύο μαγνητών, η οποία και πιθανά έλιωσε κατά τη διέλευση του ισχυρού ρεύματος, προκαλώντας μηχανική αστοχία. Οι αυστηροί κανόνες ασφαλείας που εφαρμόζει το CERN(1) εξασφάλισαν ότι ουδέποτε κινδύνεψε κανένας.

Πλήρης έρευνα του συμβάντος έχει αρχίσει, αλλά είναι ήδη φανερό ότι το τμήμα του επιταχυντή θα πρέπει να αποψυχθεί για να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές. Αυτό υποδηλώνει ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών μη λειτουργίας του LHC. Ένα παρόμοιο συμβάν, καθόλου ασύνηθες σε μη υπεραγώγιμες συσκευές, θα απαιτούσε μερικές μέρες επισκευής.

Περισσότερες πληροφορίες θα παρασχεθούν μόλις γίνουν γνωστές.

(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου