EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 19 Ιουλίου 2013

Τα πειράματα στο CERN ελέγχουν με αυστηρότητα το Καθιερωμένο Πρότυπο

Γενεύη, 19 Ιουλίου. Νέα αποτελέσματα παρουσιάζονται σήμερα το απόγευμα στο συνέδριο EPS-HEP στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, τα οποία αφορούν τον αυστηρότερο, έως σήμερα, έλεγχο του Καθιερωμένου Προτύπου ων Στοιχειωδών Σωματιδίων. Τα πειράματα CMS και LHCb του επιταχυντή LHC στο CERN(1) παρουσιάζουν αποτελέσματα από την έρευνα σε μια από τις πιο σπάνιες μετρήσιμες διαδικασίες: την διάσπαση του Σωματιδίου BS σε δύο μιόνια.

Οι νέες μετρήσεις δείχνουν ότι μόνο λίγα σωματίδια BS διασπάστηκαν σε δύο μιόνια από τα δισεκατομμύρια που διασπάστηκαν με διαφορετικό τρόπο. Ακριβώς, επειδή αυτή η συγκεκριμένη διάσπαση είναι τόσο σπάνια, αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο έλεγχο για Φυσική πέραν του Καθιερωμένου Προτύπου(2). Οποιαδήποτε απόκλιση από τις προβλέψεις του Καθιερωμένου Προτύπου θα είναι μια σαφής ένδειξη για κάτι καινούργιο.

Και τα δύο πειράματα παρουσιάζουν αποτελέσματα με μεγάλη στατιστική βεβαιότητα (πάνω από 4σ για κάθε πείραμα). Τα αποτελέσματα αυτά είναι σύμφωνα με το Καθιερωμένο Πρότυπο.

"Είναι ένα σοβαρό αποτέλεσμα για το LHCb", αναφέρει ο υπεύθυνος του πειράματος Pierluigi Campana. "Ακριβώς για τέτοιες μετρήσεις κατασκευάστηκε ο LHC. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι το Καθιερωμένο Πρότυπο υποβάλλεται στον αυστηρότερο έως σήμερα έλεγχο σε ενέργειες του LHC, και βγαίνει θριαμβευτικά νικητής για την ώρα."

Το Καθιερωμένο Πρότυπο στοιχειοθετήθηκε σε μια περίοδο 40 χρόνων. Είναι μια εκπληκτικής επιτυχίας θεωρία που προβλέπει με ακρίβεια την συμπεριφορά των στοιχειωδών σωματιδίων και έχει ελεγχθεί με μεγάλη ακρίβεια. Αλλά το Καθιερωμένο Πρότυπο δεν αποτελεί το τέλος της ιστορίας: δεν περιλαμβάνει την βαρύτητα, για παράδειγμα, ούτε αναφέρεται στο λεγόμενο σκοτεινό σύμπαν. Μόνο ένα ποσοστό του 5% της ύλης του Σύμπαντος αποτελεί την ορατή ύλη που περιγράφει το Καθιερωμένο Πρότυπο. Το υπόλοιπο αποτελεί την σκοτεινή ύλη και την σκοτεινή ενέργεια, που η παρουσία της συμπεραίνεται από την επίδρασή τους στην συνηθισμένη ορατή ύλη.

"Αυτήν την διαδικασία προσπαθούν να παρατηρήσουν οι φυσικοί τα τελευταία 25 χρόνια", αναφέρει ο εκπρόσωπος του πειράματος CMS Joe Incandela. "Αποδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες του LHC και των πειραμάτων όπως το CMS τα οποία είναι ικανά να παρατηρήσουν μια τόσο σπάνια διαδικασία που περιλαμβάνει ένα σωματίδιο με μάζα 1000 φορές μικρότερη από αυτήν του βαρύτερου σωματιδίου που ψάχνουμε τώρα."

Παρ' όλο που τα αποτελέσματα αυτά απλά αποτελούν "ένα επιπλέον φτερό στο καπέλο του Καθιερωμένου Προτύπου ", η πόρτα παραμένει ορθάνοιχτη για νέα Φυσική. Μια πολύ δημοφιλής θεωρία γνωστή ως Υπερσυμμετρία (SUSY), προτείνει την παρουσία ενός νέου σωματιδίου για καθένα από τα σωματίδια του Καθιερωμένου Προτύπου. Μερικά από αυτά έχουν τις κατάλληλες ιδιότητες για να αποτελέσουν ένα μεγάλο τμήμα του σκοτεινού σύμπαντος. Η SUSY αποτελεί έναν από τους πολλούς τρόπους περιγραφής της Φυσικής πέραν του Καθιερωμένου Προτύπου. Οι σημερινές μετρήσεις επιτρέπουν την διάκριση ανάμεσα στα πολλά πρότυπα που περιέχουν SUSY. Πολλά από αυτά είναι μη συμβατά με τα νέα αποτελέσματα και επομένως θα πρέπει να απορριφθούν, επιτρέποντας στην κοινότητα να συγκεντρωθεί στα υπόλοιπα.

(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Η Ρουμανία είναι υποψήφιο μέλος. Το Ισραήλ και η Σερβία είναι αντεπιστέλλοντα μέλη με την προοπτική να γίνουν Κράτος-Μέλος. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.

(2) Το Καθιερωμένο Πρότυπο της σωματιδιακής φυσικής αποτελεί την θεωρία που περιγράφει τα στοιχειώδη σωματίδια της ύλης καθώς και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκα


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου