EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 16 Οκτωβρίου 2008

Ανάλυση του συμβάντος στon LHC

Γενεύη, 16 Οκτωβρίου 2008. Έρευνες στο CERN(1), μετά την μεγάλη διαρροή ηλίου στο τμήμα 3-4 του τούνελ του Μεγάλου Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (LHC) επιβεβαιώνουν ότι η αιτία του συμβάντος ήταν μια κακή ηλεκτρική επαφή (με κόκκινο στο σχήμα) μεταξύ δύο μαγνητών του επιταχυντή. Το αποτέλεσμα ήταν μηχανική ζημιά και απελευθέρωση υγρού ηλίου μέσα στο τούνελ.

Οι κατάλληλες διαδικασίες ασφαλείας ήταν σε ισχύ, το σύστημα ασφαλείας ανταποκρίθηκε όπως αναμενόταν και κανείς δεν κινδύνεψε. Υπάρχει επαρκής αριθμός ανταλλακτικών που διαβεβαιώνει ότι ο LHC θα επαναλειτουργήσει το 2009, ενώ ήδη εφαρμόζονται τα κατάλληλα μέτρα για αποφυγή παρόμοιων συμβάντων.

"Το συμβάν ήταν απρόβλεπτο", ανάφερε ο Γενικός Διευθυντής του CERN Robert Aymar, "αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις κατάλληλες επισκευές, να διασφαλίσουμε ότι δεν θα παρουσιαστεί ανάλογο συμβάν στο μέλλον και να προχωρήσουμε για την επιτυχία των ερευνητικών μας στόχων".

Περίληψη του (τεχνικής) αναφοράς του συμβάντος (στα αγγλικά)


(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου