EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 14 Μαρτίου 2013

Νέα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το σωματίδιο που ανακαλύφθηκε στο CERN είναι το μποζόνιο Higgs

Γενεύη, 14 Μαρτίου 2013. Σήμερα στο Συνέδριο του Moriond, τα πειράματα ATLAS και CMS του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων, LHC, στο CERN(1), ανακοίνωσαν νέα προσωρινά αποτελέσματα τα οποία αποσαφηνίζουν το σωματίδιο που ανακαλύφθηκε τον περασμένο χρόνο. Αναλύοντας πάνω από 2,5 φορές περισσότερα δεδομένα από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακοίνωση της ανακάλυψης τον Ιούλιο του 2012, το νέο σωματίδιο μοιάζει όλο και πιο πολύ με το μποζόνιο Higgs, το σωματίδιο που σχετίζεται με τον μηχανισμό που δίνει μάζα στα σωματίδια. Παραμένει, παρ' όλα αυτά, ανοικτό το θέμα κατά πόσο το σωματίδιο είναι το μποζόνιο Higgs του Καθιερωμένου Προτύπου, ή πιθανά το ελαφρύτερο από περισσότερα μποζόνια που προβλέπονται από θεωρίες πέραν του Καθιερωμένου Προτύπου. Η απάντηση σε τέτοιες ερωτήσεις θα πάρουν χρόνο.

Κατά πόσο είναι ή δεν είναι το μποζόνιο Higgs, αποδεικνύεται μέσω του τρόπου που αλληλεπιδρά με τα άλλα σωματίδια καθώς και από τις κβαντικές του ιδιότητες. Για παράδειγμα, το μποζόνιο Higgs θεωρείται ότι δεν έχει σπιν και, στο Καθιερωμένο Πρότυπο, έχει ομοτιμία - μέγεθος που περιγράφει την συμπεριφορά του σωματιδίου σε κατοπτρική συμμετρία - θετική. Τα πειράματα ATLAS και CMS συνεδίασαν διάφορες περιπτώσεις για το σπιν-ομοτιμία του σωματιδίου και καταλήγουν στην περίπτωση του μηδενικού σπιν και της θετικής ομοτιμίας. Το γεγονός αυτό, μαζί με τις ήδη υπάρχουσες μετρήσεις της αλληλεπίδρασης του νέου σωματιδίου με άλλα σωματίδια, υποδεικνύουν ότι πρόκειται για το μποζόνιο Higgs.

"Τα προσωρινά αποτελέσματα με την ανάλυση όλων των δεδομένων του 2012 είναι υπέροχα, και για εμένα, είναι καθαρό ότι πρόκειται για το μποζόνιο Higgs, παρ' όλο που έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να μάθουμε ποιο μποζόνιο Higgs είναι πραγματικά ", αναφέρει ο Joe Incandela, εκπρόσωπος του CMS.

"Τα ωραία νέα αποτελέσματα αντανακλούν μια τεράστια προσπάθεια από ένα πλήθος αφιερωμένων ανθρώπων. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το νέο σωματίδιο έχει το σπιν και την ομοτιμία του μποζονίου Higgs που προβλέπει το Καθιερωμένο Πρότυπο. Έχουμε αρχίσει ήδη το πρόγραμμα επεξεργασίας της επιστημονικής περιοχής του Higgs", αναφέρει ο Dave Charlton, εκπρόσωπος του ATLAS.

Για την αποσαφήνισει κατά πόσο το σωματίδιο είναι αυτό που προβλέπει το Καθιερωμένο Πρότυπο, τα πειράματα θα πρέπει, για παράδειγμα, να καταμετρήσουν επακριβώς την πιθανότητα που το σωματίδιο αυτό διασπάται σε άλλα σωματίδια και να συγκρίνουν τα αποτελέσματα αυτά με τις θεωρητικές προβλέψεις. Η παρατήρηση του σωματίδίου είναι πολύ σπάνια - απαιτούνται 1 τρισεκκατομύριο (1012) συγκρούσεις για κάθε παρατηρούμενο γεγονός. Η επιβεβαίωση των διαφορετικών τρόπων διάσπασης απαιτεί πολλά περισσότερα δεδομένα από το LHC.

(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Η Ρουμανία είναι υποψήφιο μέλος. Το Ισραήλ και η Σερβία είναι αντεπιστέλλοντα μέλη με την προοπτική να γίνουν Κράτος-Μέλος. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκα


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου