EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 14 Φεβρουαρίουίου 2013

Συμπεράσματα από την πρώτη τριετία λειτουργίας του επιταχυντή LHC

Γενεύη, 14 Φεβρουαρίου 2013. Στις 7.23 π.μ. η ομάδα των επιστημόνων στο Κέντρο Ελέγχου του CERN εξήγαγαν τη δέσμη από τον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (LHC), ολοκληρώνοντας μια επιτυχημένη πρώτη 3ετής περίοδος λειτουργίας του. Η πρώτη αυτή περίοδος του LHC έφερε σημαντική πρόοδο στη φυσική, συμπεριλαμβάνοντας και την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου που μοιάζει εξαιρετικά με το πολυαναμενόμενο μποζόνιο του Higgs, ανακοίνωση που έγινε στις 4 Ιουλίου 2012. Επίσης, κατά τις τελευταίες εβδομάδες αυτής της περιόδου, ξεπεράστηκε ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός των 100 petabytes δεδομένων που αποθηκεύτηκαν στο σύστημα μεγάλης αποθήκευσης του CERN. Αυτός ο όγκος δεδομένων είναι περίπου ίσος με 700 χρόνια ταινιών υψηλής ευκρίνειας.

"Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας του LHC", είπε ο Γενικός Διευθυντής του CERN, Rolf Heuer. "Η συσκευή, τα πειράματα, οι υπολογιστές και όλες οι υποδομές λειτούργησαν εξαιρετικά, και έχουμε στην τσέπη μας μία σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη."

Ο LHC ξεκινά τώρα την πρώτη του εκτός λειτουργίας περίοδο, LS1. Στους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθούν σημαντικές εργασίες συντήρησης και ενοποίησης σε όλο το μήκος της αλυσίδας του επιταχυντή του CERN. Ο LHC θα ετοιμαστεί για λειτουργία σε υψηλή ενέργεια, και τα πειράματα θα υποστούν ουσιαστική συντήρηση. Η λειτουργία τους LHC να ξαναρχίσει το 2015, ενώ το υπόλοιπο σύμπλεγμα του CERN θα ξεκινήσει και πάλι το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

"Υπάρχουν πολλές εργασίες που πρέπει να γίνουν σε ολόκληρες τις εγκαταστάσεις του επιταχυντή του CERN, αλλά και στον ίδιο τον LHC", είπε ο Steve Myers, Διευθυντής Επιταχυντών και Τεχνολογίας. " Ουσιαστικά θα ξαναφτιάξουμε τις συνδέσεις μεταξύ των μαγνητών του LHC, ούτως ώστε όταν θα ξαναμπεί σε λειτουργία το 2015, να μπορεί να λειτουργήσει στην ενέργεια που είχε σχεδιαστεί αρχικά, των 7 TeV ανά δέσμη".

Ο LHC ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες μας στην πρώτη τριετία λειτουργίας του, παρέχοντας σημαντικά περισσότερα δεδομένα στα πειράματα απ' ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Οι φυσικοί μετρούν την ποσότητα των δεδομένων σε μονάδες γνωστές σαν αντίστροφα φεμτομπαρνς (inverse femtobarns,fb-1), και όταν τa τελευταία δεδομένα από τις υψηλής ενέργειας συγκρούσεις πρωτονίου-πρωτονίου κατεγράφησαν τον Δεκέμβριο, τα πειράμτα ATLAS και CMS είχαν καταγράψει το καθένα 30 fb-1, από τα οποία πάντω από τα 23 fb-1 είχαν καταγραφεί το 2012.

Για να γίνει αυτό αντιληπτό, το σωματίδιο του οποίου η ανακάλυψη ανακοινώθηκε στις 4 Ιουλίου 2012 βρέθηκε μετά την ανάλυση 12 fb-1. Αυτό σημαίνει ότι η κοινότητα των πειραματικών φυσικών του CERN έχει ακόμα πολλά δεδομένα να αναλύσει κατά τη διάρκεια του LS1.

"Θα παραχθεί πολύ φυσική κατά την διάρκεια του LS1, και όχι μόνο στον LHC", είπε ο Sergio Bertolucci, Διευθυντής Ερευνών του CERN. "Ο LHC είναι η ναυαρχίδα του πειραματικού προγράμματος του CERN, αλλά είναι παρ' όλα αυτά μόνο ένα μέρος μίας πολύμορφης ερευνητικής υποδομής. Όλα τα άλλα πειράματα εδώ είναι υπό ανάλυση, έτσι ανυπομονώ να δω πολλά ενδιαφέροντα αποτελέσματα καθώς το LS1 θα προχωρά".

Τις πρώτες εβδομάδες του 2013, στον LHC πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις πρωτονίων με ιόντα μολύβδου σαν μέρος του προγράμματος για να κατανοήσουμε την κατάσταση που επικρατούσε ακριβώς μετά το Big Bang. Τις τέσσερεις τελευταίες μέρες της λειτουργίας του ο LHC ξαναγύρισε στις συγκρούσεις πρωτονίων-πρωτονίων, αυτή τη φορά με μειωμένη ενέργεια. Αυτές οι συγκρούσεις θα δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την κατανόηση των δεδομένων που καταγράφηκαν με τα ιόντα μολύβδου. Μελέτες μονής δέσμης θα συνεχιστούν το σαββατοκύριακο, οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία της επαναφοράς του LHC σε θερμοκρασία δωματίου, επιτρέποντας στο LS1 να ξεκινήσει.

Δείτε εδώ ένα σχεδιάγραμμα των βασικών εργασιών ενοποίησης στον LHC, to 2013-12014

(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Η Ρουμανία είναι υποψήφιο μέλος. Το Ισραήλ και η Σερβία είναι αντεπιστέλλοντα μέλη με την προοπτική να γίνουν Κράτος-Μέλος. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: B. Τράκα


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου