EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 10 Σεπτεμβρίου 2008

Η πρώτη δέσμη στον LHC

Γενεύη, 10 Σεπτεμβρίου 2008. Σήμερα το πρωί, η πρώτη δέσμη στον Μεγάλο Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC) στο CERN(1) κυκλοφόρησε με επιτυχία στην πλήρη περιφέρεια των 27 χιλιομέτρων που εκτείνεται ο ισχυρότερος στον κόσμο επιταχυντής. Αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός που καθορίζει το πέρασμα από μια προετοιμασία δύο δεκαετιών στην νέα εποχή των επιστημονικών ανακαλύψεων.

"Είναι μια εκπληκτική στιγμή" λέει ο Lyn Evans , επικεφαλής του προγράμματος του LHC. "Τώρα μπορούμε να κοιτάμε μπροστά σε μια νέα εποχή κατανόησης της δημιουργίας και εξέλιξης του σύμπαντος".

Η εκκίνηση ενός νέου επιταχυντή σωματιδίων είναι κάτι παραπάνω από το γύρισμα ενός διακόπτη. Χιλιάδες ξεχωριστά τμήματα πρέπει να λειτουργήσουν αρμονικά, να συγχρονιστούν σε επίπεδο κάτω του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου και δέσμες, λεπτότερες από μια ανθρώπινη τρίχα, να συγκρουσθούν. Μετά τη σημερινή επιτυχία του πρώτου βήματος, καθώς οι τεχνικοί του LHC θα αποκτούν πείρα και αυτοπεποίθηση με τον νέο επιταχυντή, το επιταχυντικό σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στις επόμενες εβδομάδες για να υποχρεώσει σε σύγκρουση τις δύο δέσμες και να αρχίσει το επιστημονικό πρόγραμμα.

Μετά την επιτυχή σύγκρουση ανάμεσα στις δύο δέσμες θα υπάρξει μια χρονική περίοδος μετρήσεων και βαθμονόμησης των ανιχνευτών των τεσσάρων πειραμάτων ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε περίπου ένα χρόνο. Τα πειράματα στον LHC θα επιτρέψουν στους φυσικούς να ολοκληρώσουν το ταξίδι που ξεκίνησε ο Νεύτωνας για την περιγραφή της βαρύτητας. Η βαρύτητα ασκείται στη μάζα των σωμάτων αλλά έως σήμερα η επιστήμη είναι ανίκανη να εξηγήσει τον μηχανισμό γένεσης της μάζας. Τα πειράματα στον LHC θα δώσουν την απάντηση. Τα ίδια πειράματα θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν το αίνιγμα της σκοτεινής ύλης του σύμπαντος -η ύλη που παρατηρούμε αποτελεί μόνο το 5% της ύλης που θα πρέπει να υπάρχει, ενώ περίπου το ένα τέταρτο πιστεύεται ότι αποτελεί την σκοτεινή ύλη. Τα πειράματα θα εξερευνήσουν την αίτία που η φύση προτιμά την ύλη από την αντιύλη και θα «κοιτάξουν» την ύλη σε κατάσταση που μοιάζει με αυτήν στις απαρχές του χρόνου.

"Το LHC είναι ένα επιστημονικό όργανο ανακαλύψεων" αναφέρει ο Robert Aymar, Γενικός Διευθυντής του CERN. "Το επιστημονικό του πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει πλήρως τις ιδέες μας για το Σύμπαν, συνεχίζοντας την παράδοση της περιέργειας που είναι τόσο παλιά όσο και το ανθρώπινο γένος".

Συγχαρητήρια έρχονται από εργαστήρια όλου του κόσμου που συμμετείχαν στην σημερινή επιτυχία.

"Η ολοκλήρωση του LHC σημαδεύει την απαρχή μιας επανάστασης στη φυσική σωματιδίων" λέει ο Pier Oddone, Διευθυντής του Αμερικάνικου Εργαστηρίου Fermilab. "Συγχαρητήρια στο CERN και στα Κράτη Μέλη του για τη δημιουργία αυτού του οργανισμού που συγκεντρώνει πολλά έθνη σ' αυτήν την υπέροχη επιχείρηση. Αναγνωρίζουμε την ενίσχυση από την DOE και τη NSF κατά τη διάρκεια κατασκευής του LHC. Είμαστε περήφανοι στις Η.Π.Α που συνεισφέραμε τόσο στον επιταχυντή όσο και στους ανιχνευτές του LHC, μαζί με χιλιάδες συναδέλφους από όλο τον κόσμο και με τους οποίους μοιραζόμαστε αυτήν την αναζήτηση".

"Σας συγχαίρω για την εκκίνηση του LHC", αναφέρει Atsuto Suzuki, Διευθυντής του Ιαπωνικού εργαστηρίου KEK. "Είναι μια ιστορική στιγμή".

"Ήταν μια γοητευτική εμπειρία και μια δικαίωση για μας", λέει ο Vinod C. Sahni, Διευθυντής του Ινδικού Κέντρου Προχωρημένης Τεχνολογίας Raja Ramanna. "Τις καλύτερες ευχές μας στο CERN για μια παραγωγική λειτουργία του LHC στα επόμενα χρόνια".

"Όπως θα μπορούσε να πει κάποιος: ένα μικρό ταξίδι για ένα πρωτόνιο, αλλά ένα γιγάντιο βήμα για την ανθρωπότητα. Το εργαστήριο TRIUMF και πράγματι όλος ο Καναδάς είναι πανευτυχής ως μάρτυρας αυτού του εκπληκτικού βήματος" λέει ο Nigel S. Lockyer, Διευθυντής του Εργαστηρίου. "Ο καθένας μας είχε συμμετάσχει αλλά θα πρέπει να συγχαρούμε ιδιαιτέρως το CERN που κατάφερε να συνενώσει όλο τον κόσμο σ' αυτό το ταξίδι απίστευτης περιπέτειας".

Σε μια επίσκεψή του, λίγο πριν το ξεκίνημα του LHC, ο Γενικός Γραμματές του Ο.Η.Ε. Ban Ki-moon είπε: "Με τιμά αυτή η επίσκεψη στο CERN που αποτελεί ένα ανεκτίμητο επιστημονικό ινστιτούτο και ένα φωτεινό παράδειγμα στο τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω κοινών προσπαθειών και συμμετοχής. Μεταφέρω τον βαθύτατο θαυμασμό μου σε όλους του επιστήμονες και τους εύχομαι επιτυχία στις έρευνές τους για μια ειρηνική επιστημονική πρόοδο".

(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας

Δείτε σχετικές φωτογραφίες


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου