EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 9 Φεβρουαρίου 2009

Το CERN επιβεβαιώνει το πρόγραμμα επανεκκίνησης του LHC

Γενεύη, 9 Φεβρουαρίου 2009. Η Διοίκηση του CERN(1) επιβεβαίωσε σήμερα το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης του Μεγάλου Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC) μετά τις εισηγήσεις από την συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Chamonix. Το νέο πρόγραμμα προβλέπει τις πρώτες δέσμες στον LHC κατά τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο θα ακολουθήσουν οι πρώτες συγκρούσεις. Μια μικρή τεχνική διακοπή προβλέπεται για την περίοδο των Χριστουγέννων. Το LHC θα λειτουργήσει ως το φθινόπωρο του επόμενου χρόνου, σιγουρεύοντας ότι τα πειράματα θα έχουν αρκετά δεδομένα για να προχωρήσουν στην αρχική ανάλυση της νέα φυσικής και να μπορούν να παρουσιάσουν αποτελέσματα το 2010. Το νέο χρονοδιάγραμμα επιτρέπει επίσης τις συγκρούσεις μεταξύ ιόντων μολύβδου μέσα στο 2010.

Στη συνάντηση του Chamonix υπήρξε μια γενική συμφωνία μεταξύ των ειδικών ότι το χρονοδιάγραμμα είναι μεν πιεστικό αλλά και ρεαλιστικό.

"Το χρονοδιάγραμμα που έχουμε τώρα είναι χωρίς αμφιβολία το καλύτερο τόσο για τον LHC όσο και για τους φυσικούς που αναμένουν τα δεδομένα", είπε ο Rolf Heuer, Γενικός Διευθυντής του CERN. "Είναι προσεκτικό, σιγουρεύει ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες στον LHC πριν την επανεκκίνηση, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει στην έρευνα να ξεκινήσει φέτος ".

Το νέο χρονοδιάγραμμα παρουσιάζει μια καθυστέρηση έξι εβδομάδων ως προς το προηγούμενο, το οποίο προέβλεπε ότι ο LHC θα ήταν «παγωμένος» στις αρχές Ιουλίου. Ο λόγος αυτής της καθυστέρησης οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως: εισαγωγή του συστήματος αυξημένης προστασίας για τις συγκολλήσεις στους μαγνήτες, τοποθέτηση νέων βαλβίδων διαφυγής για την μείωση των παράπλευρων καταπονήσεων στις μεγάλες πιέσεις(στην περίπτωση νέου συμβάντος), εφαρμογή νέων αυστηρότερων προδιαγραφών καθώς και προγραμματισμός προδιαγραφών για την μεταφορά και τη φύλαξη του ηλίου.

Το σύστημα αυξημένης προστασίας καταμετρά την ηλεκτρική αντίσταση στα καλώδια των επαφών και είναι πολύ πιο ευαίσθητο από αυτό που ήταν εγκατεστημένο στις 19 Σεπτεμβρίου.

Το νέο σύστημα διαφυγής πίεσης έχει σχεδιαστεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, θα εγκατασταθούν οι βαλβίδες διαφυγής στις υπάρχουσες θύραις κενού σε όλο το μήκος του δακτυλίου. Μετρήσεις έχουν δείξει ότι, σε περίπτωση συμβάντος σαν αυτό της 19 Σεπτεμβρίου, οι παράπλευρες καταπονήσεις θα είναι ελάχιστες. Στη δεύτερη φάση, θα προστεθούν επιπλέον βαλβίδες διαφυγής στους διπολικούς μαγνήτες που σιγουρεύουν μικρές παράπλευρες καταπονήσεις (στις συνδέσεις και στην μόνωση) ακόμα και για τις χειρότερες περιπτώσεις στη ζωή του LHC.

Η Διεύθυνση αποφάσισε το 2009 να τοποθετήσει τις επιπλέον βαλβίδες διαφυγής σε τέσσερα από τα οκτώ τμήματα του LHC, την ίδια χρονική περίοδο με τις επισκευές στο τμήμα που προκλήθηκε η ζημιά τον περασμένο Σεπτέμβριο και τις άλλες εργασίες που έχουν ήδη προγραμματισθεί. Οι υπόλοιποι διπολικοί μαγνήτες θα εφοδιαστούν με τις βαλβίδες το 2010.


(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου