EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 6 Οκτωβρίου 2010

Η ομάδα του ATLAS στο CERN αποκαλύπτει μια γιγαντιαία τοιχογραφία

Γενεύη, 6 Οκτωβρίου 2010. Η ομάδα του ATLAS στο CERN1. προχώρησε σήμερα επισήμως στα αποκαλυπτήρια μιας γιγαντιαίας τοιχογραφίας, η οποία απεικονίζει τον ανιχνευτή σωματιδίων ATLAS, ο οποίος αυτή τη στιγμή συλλέγει δεδομένα στο πιο ισχυρό επιταχυντή σωματιδίων του κόσμου, τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων {Large Hadron Collider, LHC). Εγκατεστημένος σε ένα υπόγειο χώρο σε βάθος 100 μέτρων κάτω από την επιφάνεια, ο ανιχνευτής ATLAS δεν είναι πλέον ανοικτός για επισκέψεις. Η τοιχογραφία, που κοσμεί τον τοίχο ενός κτιρίου σχεδιάστηκε από τον αμερικανό καλλιτέχνη Josef Kristofoletti, είναι τρεις ορόφους ψηλή και παρόλα αυτά αποτελεί το ένα τρίτο του μεγέθους του πραγματικού ανιχνευτή. Η τοιχογραφία αποτελεί την καλύτερη αναπαράσταση του ανιχνευτή.

Δεν πρόκειται για την πρώτη απεικόνιση που επιχείρησε ο Kristofoletti για τον ανιχνευτή του ATLAS: υπάρχει ένας μικρότερος συγγενής που ο ίδιος φιλοτέχνησε για το Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης στο Redux της Νότια Καρολίνα. Αυτό αποτέλεσε σημείο αναφοράς από τα μέλη της ομάδας, με αποτέλεσμα ο καλλιτέχνης να προσκληθεί να επισκεφθεί τον πραγματικό ανιχνευτή.

"Ημασταν ενθουσιασμένοι όταν διαπιστώσαμε ότι ο ATLAS και η φυσική στοιχειωδών σωματιδίων είχαν βρει το δρόμο τους στην σύγχρονη τέχνη", είπε ο φυσικός του ATLAS και συντονιστής της ομάδας εκλαΐκευσης, Michael Barnett του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley. "Και ήταν φυσικό επόμενο να φέρουμε αυτή τη τέχνη στο CERN. "

Εμπνευσμένος από την ανθρώπινη δημιουργικότητα που αποδίδεται στην έρευνα πρώτης γραμμής, ο Kristofoletti ήταν στην ευχάριστη θέση να αποδεχθεί την χορηγία. "Απλώς κοιτάς σε ορισμένα πράγματα και σκέφτεσαι, "Πώς είναι δυνατόν ανθρώπινα όντα να μπορούν να κάνουν κάτι τόσο τεράστιο", εξήγησε. "Και αυτό σίγουρα είναι το αίσθημα που αποκόμισα από τον ATLAS. Πώς είναι πραγματικά δυνατόν; Είναι σαν ένα θαύμα, ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να κατασκευάσουν κάτι τόσο πολύπλοκο. "

Ο Kristofoletti εξήγησε τι τον προσέλκυσε, σχετικά με την ιδέα, στη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων. "Αυτό που με έφερε στη δημιουργία τοιχογραφιών ήταν όταν εργαζόμουν στην Ιταλία για κάποια χρόνια και έβλεπα τις νωπογραφίες (τοιχογραφίες) της Αναγέννησης", εξήγησε. "Το θέμα για τα περισσότερα από τα έργα αυτά είναι η θρησκευτική μυθολογία. Όταν σκέφτομαι τον LHC, φαίνεται πάντα σαν έναν ανεκτίμητο καθεδρικό ναό της επιστήμης. Πιστεύω ότι αυτό θα είναι σαν μια σύγχρονη έκδοση αναγεννησιακής νωπογραφίας. Οι άνθρωποι απολαμβάνουν κάτι που θίγει τόσο την τέχνη όσο και την επιστήμη. Ως ανθρώπινα όντα πάντα προσπαθούσαμε να ανακαλύψουμε από πού προήλθαμε και από που προέρχονται τα πράγματα γύρω μας και νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος που αιχμαλωτίζει τη φαντασία των ανθρώπων. "

Το CERN και ο LHC έχουν προσελκύσει αξιοσημείωτο ενδιαφέρον από την καλλιτεχνική κοινότητα τα τελευταία χρόνια, και το εργαστήριο ανταποκρίθηκε, ξεκινώντας με την εξέλιξη ενός καλλιτέχνης στο τοπικό πρόγραμμα.

(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Α. Ξαγκώνη


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου