EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 6 Φεβρουαρίου 2009

Το CERN θέτει τους στόχους για τα πρώτα αποτελέσματα από τον LHC

Γενεύη, 6 Φεβρουαρίου 2009. Στα συμπεράσματα μιας συνάντησης εργασίας που έγινε στο Chamonix (της Γαλλίας) αυτήν την εβδομάδα, διατυπώθηκαν οι συστάσεις προς την διεύθυνση του CERN(1) για την επανέναρξη του προγράμματος του Μεγάλου Αδρονικού Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών (Large Hadron Collider, LHC). Αν γίνουν δεκτές στην συνεδρίαση της διεύθυνσης του CERN, που προγραμματίζεται για την Δευτέρα, θα επιτρέψουν στον LHC να παράγει τα πρώτα δεδομένα κατά το τέλος του 2009, τρέχοντας το χειμώνα και την άνοιξη του 2010 σε ενέργεια 5 TeV και επιτρέποντας στα πειράματα να έχουν συλλέξει αρκετά δεδομένα για να βγουν τα πρώτα ερευνητικά συμπεράσματα της νέας φυσικής που αναμένεται.

"Οι συστάσεις αυτές αποτελούν τον καλύτερο δρόμο για την πρόοδο του LHC και του τομέα της φυσικής σωματιδίων γενικότερα", τόνισε ο Steve Myers, Διευθυντής των Επιταχυντών του CERN και Πρόεδρος της συνάντησης στο Chamonix.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν στο Chamonix ήταν η πραγματική αιτία του συμβάντος που σταμάτησε την λειτουργία του LHC στις 19 Σεπτεμβρίου 2008. Το συμβάν αποδόθηκε σε μια ελαττωματική ηλεκτρική επαφή μεταξύ δύο τμημάτων του υπεραγώγιμου καλωδίου του LHC. Μετά το συμβάν, έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στην ανάπτυξη τεχνικών αναγνώρισης μικρών ανωμαλιών. Αυτές οι τεχνικές θα χρησιμοποιηθούν για μια πλήρη εικόνα της αντίστασης στις συγκολλήσεις όλων των μαγνητών που είναι εγκατεστημένοι στον επιταχυντή. Αυτό θα επιτρέψει την έγκαιρη προειδοποίηση για οποιαδήποτε πιθανή νέα ελαττωματική συγκόλληση κατά την λειτουργία του. Το σύστημα έγκαιρης προειδιποίησης θα τοποθετηθεί και θα ελεγχθεί πριν την επανέναρξη του LHC.

Μετά το συμβάν, αναγνωρίστηκαν άλλες δύο πιθανές προβληματικές επαφές. Η μία από τις δύο έχει ήδη ελεγχθεί, και πράγματι η συγκόλληση μεταξύ των καλωδίων δεν έγινε σωστά. Επομένως, ο μαγνήτης που περιέχει την δεύτερη συγκόλληση θα μεταφερθεί εκτός του τούνελ για επισκευή. Επειδή ο έλεγχος της αντίστασης μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο όταν οι μαγνήτες ψυχροί, τρία, από τα οκτώ τμήματα του LHC απομένουν για έλεγχο: το τμήμα 3-4, όπου παρουσιάστηκε το συμβάν, και τα δύο τμήματα εκατέρωθέν του. Στο τμήμα 3-4, και οι 53 μαγνήτες που θα αντικατασταθούν θα ελεγχθούν πριν ψυχθούν και τα δύο εκατέρωθεν τμήματα θα ψυχθούν αρκετά νωρίς ώστε, αν χρειαστεί κάποια επέμβαση, να μην εμποδίσει το χρονοδιάγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι γύρω στους 100 μαγνήτες δεν θα μπορέσουν να ελεγχθούν έως τον Σεπτέμβριο και ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αναγκαίες επιδιορθώσεις να πρέπει να προγραμματιστούν εντός του χρονοδιαγράμματος.

"Η προτεραιότητα του CERN για το 2009 είναι τα πειράματα να έχουν δεδομένα από συγκρούσεις, αλλά με την σύνεση ως κύριο οδηγό", αναφέρει ο Myers. "Οι συστάσεις προς το τη διεύθυνση του CERN είναι συνετές, με κύριο σκοπό την λειτουργία του επιταχυντή εφέτος".

"Έγινε πολύ δουλειά στη συνάντηση του Chamonix", είπε ο Γενικός Διευθυντής του CERN Rolf Heuer, "προσφέροντας στην διευθυντική ομάδα μου ό,τι χρειάζεται για μια ορθή απόφαση επαναλειτουργίας του LHC στη συνάντηση της Δευτέρας".

Το πρόγραμμα επαναλειτουργίας του LHC θα ανακοινωθεί μετά την συνάντηση της Διεύθυνσης του CERN τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου.


(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου