EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 5 Δεκεμβρίου 2008

Ο LHC επαναλειτουργεί το 2009

Γενεύη, 5 Δεκεμβρίου 2008. Το CERN(1) επιβεβαιώνει σήμερα ότι ο Μεγάλος Επιταχυντής Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC) θα επαναλειτουργήσει το 2009. Η είδηση αυτή αποτελεί τμήμα μιας νεώτερης έκθεσης (που δημοσιεύθηκε σήμερα) για την κατάσταση του LHC μετά την δυσλειτουργία που είχε εμφανισθεί στις 19 Σεπτεμβρίου.

"Η κύρια προτεραιότητα για το CERN σήμερα είναι η ικανότητα παροχής συγκρούσεων για τα πειράματα όσον το δυνατόν γρηγορότερα", όπως αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του CERN Robert Aymar, "Αυτό θα πραγματοποιηθεί τον καλοκαίρι του 2009".

Η αρχική δυσλειτουργία προκλήθηκε από κακή ηλεκτρική επαφή μεταξύ δύο μαγνητών του επιταχυντή. Αυτή είχε ως αποτέλεσμα μηχανική ζημιά και διαφυγή ηλίου από τους μαγνήτες στο τούνελ. Οι απαιτούμενες διαδικασίες ασφαλείας τέθηκαν σε ισχύ, το όλο σύστημα ασφαλείας λειτούργησε κανονικά και κανείς δεν κινδύνευσε.

Λεπτομερής έλεγχος της δυσλειτουργίας επέτρεψε στους μηχανικούς του LHC τον προσδιορισμό τρόπων αποφυγής ανάλογων περιστατικών στο μέλλον, και την σχεδίαση νέων συστημάτων προστασίας της μηχανής. Ο συνολικός αριθμός των μαγνητών που πρέπει να αφαιρεθούν από το τούνελ είναι 53, εκ των οποίων οι 28 είναι στην επιφάνεια και ήδη έχουν εγκατασταθεί στο τούνελ 2 ανταλλακτικοί μαγνήτες. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι μαγνήτες θα έχουν εγκατασταθεί στις θέσεις τους στο τέλος του Μαρτίου 2009, ενώ ο LHC αναμένεται να βρίσκεται στην θερμοκρασία λειτουργίας του και έτοιμος για τις δοκιμές στο τέλος του Ιουνίου 2009.

"Έχουμε πολύ δουλειά τους προσεχείς μήνες", λέει ο Lyn Evans, Υπεύθυνος του προγράμματος του LHC, "αλλά τώρα έχουμε πρόγραμμα, χρόνο και ικανότητα αναγκαία για να είμαστε έτοιμοι το καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διάρκεια της ετήσιας διακοπής λειτουργιών έως τον Μάιο, επομένως ελπίζουμε ότι δεν θα χαθεί πολύς χρόνος".

Πλήρεις πληροφορίες του χρονοδιαγράμματος επαναλειτουργίας μπορείτε να βρείτε στην έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα. (στα αγγλικά)


(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου