EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 5 Σεπτεμβρίου 2008

Το CERN επανέρχεται το θέμα της ασφάλειας του LHC λίγο πριν την πρώτη δέσμη

Γενεύη, 5 Σεπτεμβρίου 2008. Μια μελέτη που σήμερα δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Physics G: Nuclear and Particle Physics(1) , παρουσιάζονται με εμπεριστατωμένο τρόπο στοιχεία που δείχνουν ότι οι φόβοι για θέματα ασφαλείας του Μεγάλου Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC) δεν ευσταθούν. Ο LHC αποτελεί την νέα ερευνητική ναυαρχίδα του CERN. Όντας ο επιταχυντής που μπορεί να επιτύχει την μέγιστη ενέργεια, αναμένεται να εμβαθύνει στην κατανόηση του σύμπαντος.

"Ο LHC θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε με λεπτομέρεια τι ακριβώς κάνει η φύση γύρω μας" λέει ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Robert Aymar. " Ο LHC είναι ασφαλής, και κάθε σκέψη για πιθανό κίνδυνο είναι καθαρή φαντασία"

Η ασφάλεια αποτέλεσε πάντοτε μια ιδιαίτερη μέριμνα του προγράμματος του LHC από τη στιγμή της αρχικής ιδέας (1994) και το όλο πρόγραμμα έχει υποβληθεί σε πολλούς ελέγχους που καλύπτουν όλες τις πλευρές ασφάλειας και περιβάλλοντος. Εμπεριστατωμένη μελέτη με αντικείμενο τα θέματα ασφάλειας από την παραγωγή νέων σωματιδίων στον LHC έχει ήδη παρουσιαστεί στην Επιτροπή του CERN (το διευθύνων σώμα του Κέντρου) ήδη από το 2003. Το συμπέρασμα ήταν ότι ο LHC είναι ασφαλής. Η μελέτη αυτή ανανεώθηκε πρόσφατα και παρουσιάστηκε στην Επιτροπή του CERN τον Ιούνιο του 2008. Στη νέα έκδοσή της ενισχύει επιπλέον τα συμπεράσματα της προηγούμενης (με στοιχεία από πρόσφατα πειράματα και παρατηρησιακά δεδομένα) ότι δεν υπάρχει βάση για ανησυχία όσον αφορά την ασφάλεια του LHC. Η Επιτροπή CERN στελεχώνεται από αντιπροσώπους των κυβερνήσεων των 20 Κρατών Μελών του CERN.

Η μελέτη ετοιμάστηκε από μια ομάδα επιστημόνων του CERN, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Santa Barbara) και του Ινστιτούτου Πυρηνικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, και έγινε δεκτή για δημοσίευση από κορυφαία επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Η μελέτη εξετάστηκε εκτενώς από την Επιτροπή Επιστημονικής Πολιτικής, σώμα που αποτελείται από 20 ανεξάρτητους εξωτερικούς επιστήμονες συμβούλους του CERN σε επιστημονικά θέματα. Πέντε μέλη της Επιτροπής (μεταξύ τους και κάτοχος βραβείου Νομπέλ) μελέτησαν λεπτομερώς την μελέτη του 2008 και συμφώνησαν με την άποψη των συγγραφέων της οι οποίοι, στηριζόμενοι σε αναμφισβήτητα στοιχεία, συμπέραναν ότι τα νέα σωματίδια που μπορεί να παραχθούν στον LHC δεν θέτουν κανένα κίνδυνο. Το σύνολο της Επιτροπή Επιστημονικής Πολιτικής συμφώνησε μαζί τους.

"Η μελέτη για την ασφάλεια στον LHC έδειξε ότι ο επιταχυντής είναι τελείως ασφαλής", λέει Jos Engelen, επικεφαλής του Επιστημονικού Γραφείου του CERN. "Επισημαίνει ότι η Φύση έχει ήδη εκτελέσει πάνω στη Γη μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ανάλογα με τον LHC πειράματα, και ο πλανήτης μας ακόμα υπάρχει".

(1) Journal of Physics G: Nuclear and Particle Physics, εκδίδεται από IOP Publishing, καλύπτει θεωρητικά και πειραματικά θέματα της φυσικής των στοιχειωδών σωματιδίων και πεδίων, της φυσικής μέσων ενεργειών και της πυρηνικής φυσικής. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τον ιστότοπο http://www.iop.org/journals/jphysg. Η μελέτη για την ασφάλεια του LHC "Review of the Safety of LHC Collisions" (J. Ellis et al, 2008 J. Phys. G: Nucl. Part. Phys. 35 1150004) διατίθεται on line στην παραπάνω διεύθυνση.


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου