EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 4 Ιουλίου 2012

Τα πειράματα στο CERN παρατηρούν σωματίδιο συμβατό με το πολυ-αναζητούμενο μποζόνιο Higgs

Γενεύη, 4 Ιουλίου 2012. Σε σημερινό σεμινάριο στο CERN(1), ως εναρκτήριο λάκτισμα του πιο σημαντικού συνεδρίου αυτής της χρονιάς για τη Σωματιδιακή Φυσική (ICHEP2012) που ξεκινά στην Μελβούρνη, τα πειράματα ATLAS και CMS παρουσίασαν τα πιο πρόσφατα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας για το πολυ-αναζητούμενο σωματίδιο Higgs. Και τα δύο πειράματα βλέπουν ένα νέο σωματίδιο με μάζα στην περιοχή των 126 GeV.

"Παρατηρούμε στα δεδομένα μας ένα καθαρό σήμα ενός νέου σωματιδίου, στο επίπεδο των 5σ, για μάζα στην περιοχή των 126 GeV. Η εκπληκτική λειτουργία του επιταχυντή LHC και του ανιχνευτή ATLAS καθώς και η τεράστια προσπάθεια πολλών ανθρώπων μάς έφερε σ' αυτήν την ενθουσιώδη κατάσταση" αναφέρει η Fabiola Gianotti, υπεύθυνη του πειράματος, "αλλά χρειάζεται ακόμη λίγος χρόνος για να ετοιμάσουμε την σχετική δημοσίευση".

"Τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά αλλά το σήμα των 5σ που παρατηρούμε γύρω στα 125 GeV είναι συνταρακτικό. Πράγματι πρόκειται για νέο σωματίδιο. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να είναι μποζόνιο και θα είναι το βαρύτερο τέτοιο σωματίδιο που ανακαλύφθηκε ποτέ", λέει ο Joe Incandela, υπεύθυνος του πειράματος CMS. "Οι επιπτώσεις είναι πολύ σημαντικές και ακριβώς γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε όλες μας τις μελέτες και τους διπλούς ελέγχους".

"Είναι πολύ δύσκολο να μην αισθάνεσαι ενθουσιασμένος με αυτά τα αποτελέσματα" αναφέρει ο Sergio Bertolucci, διευθυντής Έρευνας του CERN. "Ανακοινώσαμε πέρσι ότι κατά την διάρκεια του 2012 είτε θα ανακαλύψουμε ένα νέο σωματίδιο τύπου Higgs, ή θα αποκλείσουμε την ύπαρξη του σωματιδίου Higgs που προβλέπει το Καθιερωμένο Πρότυπο. Με όλες τις αναγκαίες επιφυλάξεις, μου φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο: η παρατήρηση αυτού του νέου σωματιδίου ανοίγει το μονοπάτι για μια πιο λεπτομερή κατανόηση του τι ακριβώς βλέπουμε στα δεδομένα".

Τα σημερινά αποτελέσματα χαρακτηρίζονται ως προκαταρκτικά. Στηρίζονται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν το 2011 και το 2012, με τα δεδομένα του 2012 να βρίσκονται ακόμα σε επεξεργασία. Δημοσίευση των σημερινών αναλύσεων αναμένεται κατά το τέλος Ιουλίου. Μια πιο πλήρης εικόνα των σημερινών παρατηρήσεων θα αναδυθεί αργότερα εφέτος, καθώς ο LHC θα τροφοδοτήσει στα πειράματα και άλλα δεδομένα.

Το επόμενο βήμα είναι ο καθορισμός της φύσης του σωματιδίου και της σπουδαιότητάς του στην κατανόηση του σύμπαντος. Έχει το νέο σωματίδιο τις ιδιότητες του πολυ-αναμενόμενου μποζονίου Higgs που αποτελεί το τελευταίο ελλείπον συστατικό του Καθιερωμένου Προτύπου των Στοιχειωδών Σωματιδίων; Ή είναι κάτι πιο εξωτικό; Το Καθιερωμένο Πρότυπο περιγράφει τα στοιχειώδη σωματίδια από τα οποία τόσο εμείς όσο και κάθε ορατό αντικείμενο του σύμπαντος είμαστε φτιαγμένοι, καθώς και τις δυνάμεις αλληλεπίδρασης μεταξύ αυτών των σωματιδίων. Παρ' όλα αυτά, μόνο το 4% του σύμπαντος είναι ορατό. Μια πιο εξωτική μορφή του σωματιδίου Higgs θα μπορούσε να γεφυρώσει την κατανόηση του υπόλοιπου 96% του σύμπαντος που παραμένει "σκοτεινό".

"Έχουμε φτάσει σε σημαντικό σημείο της κατανόησης της φύσης", λέει ο Rolf Heuer, Γενικός Διευθυντής του CERN. "Η ανακάλυψη σωματιδίου σ υμβατού με το μποζόνιο Higgs ανοίγει τον δρόμο για λεπτομερέστερη μελέτη, απαιτώντας μεγαλύτερη στατιστική, που θα προσδιορίσει επακριβώς τις ιδιότητες του νέου σωματιδίου και πιθανά να ρίξει φως σε άλλα αινίγματα του σύμπαντος".

Τελική ταυτοποίηση των χαρακτηριστικών του νέου σωματιδίου απαιτεί σημαντικό χρόνο και αριθμό δεδομένων. Αλλά σε κάθε περίπτωση, η γνώση της θεμελιώδους δομής της φύσης σίγουρα θα εμπλουτισθεί.

(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Η Ρουμανία είναι υποψήφιο μέλος. Το Ισραήλ και η Σερβία είναι αντεπιστέλλοντα μέλη με την προοπτική να γίνουν Κράτος-Μέλος. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου