EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 3 Ιουνίου 2015

 

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων LHC επαναλειτουργεί σε ενέργεια-ρεκόρ

Γενεύη, 3 Ιουνίου 2015. Σήμερα, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) του CERN(1) αρχίζει και πάλι την κυρίως λειτουργία του, παρέχοντας τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα μετά από 27 μήνες αδράνειας. Η λειτουργία του LHC είχε διακοπεί για σχεδόν 2 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου λειτουργίας του, οπότε ακολούθησε μια περίοδος αναβάθμισης, προσαρμογών και τελικών δοκιμών. Σήμερα ο επιταχυντής άρχισε και πάλι την πλήρη λειτουργία του, παρέχοντας συγκρούσεις σε όλα τα πειράματα στην ενέργεια ρεκόρ των 13 TeV (10 τρισεκατομμύρια Ηλεκτρονιοβόλτ), σχεδόν διπλασιάζοντας την ενέργεια συγκρούσεων που παρείχε στον πρώτο κύκλο λειτουργίας. Έτσι σηματοδοτείται η επίσημη έναρξη του δεύτερου κύκλου λειτουργίας του LHC, που θα διαρκέσει τρία χρόνια, ανοίγοντας το δρόμο για νέες ανακαλύψεις.

"Με τον LHC να επιστρέφει σε πλήρη κατάσταση λειτουργίας φτάνουμε στο τέλος δύο ετών συνεχούς προετοιμασίας και ελέγχων", είπε ο Διευθυντής Επιταχυντών και Τεχνολογίας του CERN Frederick Bordry. "Είναι ένα σπουδαίο κατόρθωμα και μια ανταμοιβή για πολλούς ανθρώπους που αφιέρωσαν τόσο προσωπικό χρόνο για να κάνουν αυτή τη στιγμή πραγματικότητα".

Σήμερα στις 10:40 ώρα Γενεύης οι χειριστές του LHC ανέφεραν "σταθερές δέσμες" σηματοδοτώντας την έναρξη λήψης πραγματικών δεδομένων από τα πειράματα του επιταχυντή. Οι δέσμες αποτελούνται από "τραίνα" ομάδων πρωτονίων που κινούνται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός στο εσωτερικό ενός δακτυλίου περιμέτρου 27 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης. Αυτές οι δέσμες κινούνται με αντίθετες φορές, με τη βοήθεια ισχυρών υπεραγώγιμων μαγνητών. Σήμερα ο LHC περιείχε 12 ομάδες η κάθε μια αποτελούμενη από 100 δισεκατομμύρια πρωτόνια. Αυτός ο ρυθμός σταδιακά θα αυξάνεται φτάνοντας τις 2800 ομάδες ανά δέσμη, με αποτέλεσμα ως και 1 δισεκατομμύριο συγκρούσεις το δευτερόλεπτο(2).

Κατά τον πρώτο κύκλο λειτουργίας του LHC, τα πειράματα ATLAS και CMS ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs, που αποτελεί το πιο πρόσφατο κομμάτι του παζλ που ονομάζεται Καθιερωμένο Πρότυπο(3).

"Ο πρώτος τριετής κύκλος λειτουργίας του LHC, που ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη ανακάλυψη τον Ιούλιο του 2012, ήταν μόνο η αρχή του ταξιδιού. Τώρα ήλθε η ώρα για νέα φυσική!" είπε ο Γενικός Διευθυντής του CERN Rolf Heuer. "Σήμερα αρχίσαμε να λαμβάνουμε τα πρώτα δεδομένα. Ας δούμε τώρα τι θα μας αποκαλύψουν για τον τρόπο που λειτουργεί το Σύμπαν".

Με την έναρξη του δεύτερου κύκλου λειτουργίας του LHC, οι φυσικοί φιλοδοξούν να εξερευνήσουν περαιτέρω το Καθιερωμένο Πρότυπο, ακόμη και να βρουν ενδείξεις για νέα φυσικά φαινόμενα που το ξεπερνούν, για να κατανοήσουμε την αινιγματική σκοτεινή ύλη, που πιστεύεται ότι αποτελεί το 25% του Σύμπαντος, και τους λόγους επικράτησης της ύλης έναντι της αντιύλης στο Σύμπαν, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατή η ύπαρξή μας(4).

Κατά την διετή περίοδο διακοπής λειτουργίας του επιταχυντή, τα τέσσερα μεγάλα πειράματα ALICE, ATLAS, CMS και LHCb αναβαθμίστηκαν και αυτά εν αναμονή του νέου ορίου ενέργειας(5).

"Οι συγκρούσεις που βλέπουμε σήμερα αποδεικνύουν ότι η δουλειά που κάναμε τα τελευταία 2 χρόνια για την προετοιμασία και τη βελτίωση του ανιχνευτή ήταν επιτυχείς και μας οδηγούν σε μια νέα εποχή εξερεύνησης των επιστημονικών αινιγμάτων", είπε ο υπεύθυνος του πειράματος CMS Tiziano Camporesi. "«Είναι δύσκολο να περιγράψουμε τον ενθουσιασμό της επιστημονικής ομάδας μας, ιδιαίτερα των νεώτερων συναδέλφων μας".

"Η επιτυχημένη επανεκκίνηση δείχνει ότι όλα τα συστήματα είναι σε εξαιρετική κατάσταση έτοιμα να συλλέξουν, επεξεργαστούν και αναλύσουν τα νέα δεδομένα γρήγορα. Αυτό αποτελεί μαρτυρία της αφοσίωσης και της τεράστιας όσο και σκληρής εργασίας πολλών ανθρώπων που ανήκουν στην ομάδα του πειράματος ATLAS καθ' όλη τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας του LHC", είπε ο υπεύθυνος του πειράματος ATLAS Dave Charlton. "Τώρα αρχίζουμε την ανάλυση των νέων δεδομένων για να δούμε τι μας επιφυλάσσει η φύση σε αυτές τις νέες ανεξερεύνητες ενέργειες".

"Όλοι οι συνεργάτες της ομάδας μας είναι πολύ ενθουσιασμένοι για την επανέναρξη του επιταχυντή", είπε ο υπεύθυνος του πειράματος LHCb Guy Wilkinson. "Θα μας δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε από το σημείο που σταματήσαμε στον πρώτο κύκλο λειτουργίας του LHC, για να διερευνήσουμε, με μεγαλύτερη ακρίβεια, τη διαφορά στη συμπεριφορά της ύλης και της αντιύλης".

"Οι συγκρούσεις πρωτονίου-πρωτονίου θα μας προμηθεύσουν με τα απαραίτητα δεδομένα αναφοράς για την κυκλοφορία των δεσμών βαρέων ιόντων, που προβλέπεται για το τέλος του έτους, οπότε το LHC θα αποδώσει υψηλότερη ενέργεια και λαμπρότητα σε σύγκριση με τον Κύκλο 1", είπε ο υπεύθυνος του πειράματος ALICE Paolo Giubellino. "Θα συνεχίσουμε να αναλύουμε τις ανακαλύψεις που αναδύθηκαν από τον πρώτο κύκλο λειτουργίας του επιταχυντή".

Εκτός από τα τέσσερα μεγάλα πειράματα υπάρχουν και τρία μικρότερα, τα TOTEM, LHCf και MoEDAL, που θα συνεχίσουν την εξερεύνηση για ενδείξεις μιας νέας φυσικής θεωρίας στο νέο όριο ενέργειας 13 TeV του LHC(6).

(1) CERN (European Organization for Nuclear Research) είναι το σημαντικότερο παγκοσμίως εργαστήριο σωματιδιακής φυσικής, με κεντρικές εγκαταστάσεις στη Γενεύη. Σήμερα οι χώρες μέλη του CERN είναι οι Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία, Τσέχικη Δημοκρατία και Φινλανδία. Η Ρουμανία είναι υποψήφιο μέλος και οι Σερβία και Τουρκία είναι συνδεδεμένα μέλη (στο προπαρασκευαστικό στάδιο συμμετοχής ως πλήρη μέλη). Οι Ινδία, Ιαπωνία, Ρωσία, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, JINR και UNESCO συμμετέχουν ως παρατηρητές.
(2) Δείτε 'LHC Season 2: facts & figures' : http://press.web.cern.ch/backgrounders/lhc-season-2-facts-figures
(3) Καθιερωμένο Πρότυπο: η γενικώς αποδεκτή θεωρία που περιγράφει τα στοιχειώδη σωματίδια της ύλης και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις.
(4) Δείτε LHC Season 2: New frontiers in physics : http://press.web.cern.ch/backgrounders/lhc-season-2-new-frontiers-physics
(5) Δείτε LHC Season 2: Major work at the experiments for Run 2 : http://press.web.cern.ch/backgrounders/lhc-season-2-major-work-experiments-run-2
(6) Τα μικρότερα πειράματα του LHC θα αναλύσουν συγκρούσεις ενέργειας 13 TeV : http://home.web.cern.ch/about/updates/2015/06/smaller-lhc-collaborations-analyse-collisions-13-tev


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ελένη Χατζηχρήστου
European Particle Physics Communication Network (EPPCN) και
Astroparticle Physics European Consortium (APPEC), Communication Officer


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου