EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 2 Οκτωβρίου 2008

Το LHC εγκαινιάζεται στις 21 Οκτωβρίου 2008

Γενεύη, 2 Οκτωβρίου 2008. Μετά την επιτυχή κυκλοφορία, στις 10 Σεπτεμβρίου, της πρώτης δέσμης στον LHC, το μεγαλύτερο και το πιο σύνθετο επιστημονικό εργαλείο στον κόσμο θα εγκαινιαστεί στο CERN(1) στις 21 Οκτωβρίου 2008. Στην τελετή έχουν προσκληθεί αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων των Κρατών Μελών και Κρατών Παρατηρητών καθώς και άλλων συμμετεχόντων κρατών.

Η πρώτη ημέρα λειτουργίας του LHC κύλησε ήρεμα, με την πρώτη δέσμη να εξαπλώνεται γύρω στον δακτύλιο σε λιγότερο από μία ώρα.

"Είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα ο LHC πέρασε από όλα τα στάδια στις 10 Σεπτεμβρίου", είπε ο Lyn Evans, διευθυντής του προγράμματος LHC, "απόδειξη για την σχολαστική προετοιμασία κατά τη φάση κατασκευής και έναρξης λειτουργίας του LHC".

Ύστερα από δέκα ημέρες λειτουργίας, αυτή τη στιγμή ο LHC βρίσκεται σε φάση αναμονής. Ένα πρόβλημα (το οποίο ερευνάται) που εμφανίστηκε σε ένα από τα οκτώ τμήματά του, υποχρεώνει την απόψυξη του τμήματος αυτού από τους -271οC σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αυτό απαιτεί μερικές εβδομάδες ενώ θα επακολουθήσει η φάση της επισκευής και τέλος η ψύξη. Η απόψυξη και η σχετική έρευνα θα φτάσει ως τον Νοέμβριο, οπότε το σύνολο της υποδομής του CERN (συμπεριλαμβανόμενων όλων των επιταχυντών και των πειραμάτων) σταματά τη λειτουργία του για την ετήσια συντήρησή του έως την άνοιξη του 2009. Τότε, όταν είναι έτοιμο το σύστημα παροχής της δέσμης, θα επανακινήσει ο LHC.

"Το προσωπικό του CERN και οι συνάδελφοι από όλο τον κόσμο αντέδρασαν στην παρούσα κατάσταση με τον συνηθισμένο επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα" ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του CERN Robert Aymar. "Παρόλο που ο χρονισμός που συνέβη το γεγονός είναι αναμφισβήτητα απογοητευτικός, μερικές επιπλέον εβδομάδες σε ένα πρόγραμμα που προετοιμάζεται για πάνω από δύο δεκαετίες δεν είναι τόσο πολύ. Είναι απλά μια αναπόφευκτη αλήθεια στον κόσμο της πειραματικής φυσικής και των ορίων της γνώσης και της τεχνολογίας".

Η τελετή των εγκαινίων (στην οποία η συμμετοχή είναι μόνο με πρόσκληση) θα περιλαμβάνει ομιλίες, έκθεση και μια νέα οπτικοακουστική συναυλία με την επωνυμία "ORIGINS". Η συναυλία αποτελεί μια διασκευή του έργου "LIFE: A journey through time" όπου παρουσιάζονται φωτογραφίες του Frans Lanting (φωτογράφου του περιοδικού National Goegraphics) επενδεδυμένες με μουσική του Philip Glass. Το έργο αποδίδει η ορχήστρα της Γαλλικής Ελβετίας (Suisse Romande) με διευθύντρια την Carolyn Kuan. Θα επακολουθήσει ένα τραπέζι μοριακής γαστρονομίας από τους σεφ Ettore Bocchia και Ferran Adria. Η όλη εκδήλωση, που πραγματοποιείται με την χορηγία μιας σειράς εταιριών και οργανισμών(2), θα ολοκληρωθεί με ένα πάρτι για όλο το προσωπικό του CERN. Πληροφορίες για το γεγονός διατίθενται στην διεύθυνση http://www.cern.ch/lhc2008.

(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.

(2) Χρυσοί χορηγοί : INEO GDF SUEZ, Regione Sicilia. Κύριοι χορηγοί: Air Liquide, ALSTOM Power, ASG Superconductors SpA, ATI Wah Chang, Babcock Noell GMBH, HAMAMATSU Photonics, Intel, La Fondation Meyrinoise pour la Promotion Culturelle, Sportive et Sociale, Linde Kryotechnik AG, Luvata Group, Oracle, Ville et Etat de Geneve and UBS. Χορηγοί: CECOM Snc, Efacec, Force10 Networks, IEEE, La Mobiliere Suisse, Oerlikon Leybold Vacuum GmbH, Peugeot Gerbier, Siemens, Sun Microsystems SA, TRANSTEC Computer AG and Western Digital. Συνχορηγοί: Accel, Arcelor Mittal, Bruun & Sorensen, CAEN SpA, Carlson Wagonlit, CEGELEC, DELL SA, E4 computer engineering SpA, EAS European Advanced, EOS, Ernesto Malvestiti SpA, IBM, IHI Corporation, Infotrend Europe Ltd, Iniziative Industriali Srl, ISQ, Italkrane Srl, Kaneka, La Tour Reseau de Soins, Migros, National Instruments, ProCurve Networking by HP, SERCO, Societe Generale, Spie, Sunrise Communications AG, Super Micro Computer, Tosti srl Velan s.a.s. and Xerox.


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου