EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 29 Φεβρουαρίου 2008

Σήμερα, η συνεργασία του ανιχνευτή ATLAS(1) γιορτάζει την κάθοδο του τελευταίου από τα μεγάλα τμήματά του. Ο ATLAS αποτελεί τον μεγαλύτερο «γενικών καθηκόντων» ανιχνευτή, έχει 46 μέτρα μήκος και 25 μέτρα ύψος, ζυγίζει 7000 τόνους και αποτελείται από 100 εκατομμύρια αισθητήρες που καταμετρούν τα σωματίδια που παράγονται από τη σύγκρουση πρωτονίων στον Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (LHC(2)) του CERN(3). Το πρώτο τμήμα του ATLAS εγκαταστάθηκε το 2003 και από τότε πολλά άλλα τμήματά του ταξίδεψαν σε βάθος 100 μέτρων ως την υπόγεια θέση τους. Το τελευταίο τμήμα ολοκληρώνει αυτό το γιγάντιο παζλ.

"Είναι μια σημαντική ημέρα για μας", λέει ο Marzio Nessi, τεχνικός συντονιστής του ATLAS ." Η διαδικασία τοποθέτησης φτάνει στο τέλος της και επιταχύνουμε για την έναρξη του νέου ερευνητικού προγράμματος"

Γνωστό ως ο μικρός τροχός, το τμήμα αυτό συμπληρώνει το μιονικό φασματόμετρο του ATLAS και θα οδηγηθεί και αυτό με τη σειρά του στην υπόγεια αίθουσα του πειράματος. Υπάρχουν δύο τέτοιο μικροί τροχοί, μικροί σε σχέση με τον υπόλοιπο ανιχνευτή μιας και έχουν διάμετρο 9,3 μέτρα, βάρος 100 τόνους και πολλαπλές θωρακίσεις. Επικαλύπτονται με ευαίσθητους ανιχνευτές που θα ταυτοποιήσουν και θα μετρήσουν την ορμή των σωματιδίων που θα παραχθούν από τις συγκρούσεις στον LHC . Στο σύνολό του, το μιονικό φασματόμετρο έχει ενεργή επιφάνεια που αντιστοιχεί σε τρία γήπεδα ποδοσφαίρου ενώ περιλαμβάνει 1,2 εκατομμύρια ανεξάρτητα ηλεκτρονικά κανάλια. Καθώς τα σωματίδια κινούνται μέσα στο μαγνητικό πεδίο που δημιουργούν υπεραγώγιμοι μαγνήτες, ο ανιχνευτής έχει την ικανότητα να ανιχνεύει τις τροχιές τους με ακρίβεια μικρότερη από το πάχος μιας τρίχας.

"Αυτοί οι εύθραυστοι ανιχνευτές αποτελούν το μεγαλύτερο όργανο μέτρησης για τη φυσική υψηλών ενεργειών", λέει ο George Mikenberg , διευθυντής του μιονικού προγράμματος.

"Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι το κατέβασμα του μικρού τροχού με αργή κίνηση στην υπόγεια θέση του", εξηγεί η Ariella Cattai ,υπεύθυνη του τμήματος του μικρού τροχού, "και η σύνδεσή του με τον υπόλοιπο ανιχνευτή με ακρίβεια χιλιοστού του μέτρου".

Η ομάδα του μιονικού φασματόμετρου του ATLAS αποτελείται από 450 επιστήμονες από την Γαλλία, την Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Ιαπωνία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Κίνα, την Ολλανδία και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Για αυτούς τους επιστήμονες, η ημέρα αυτή χαρακτηρίζει το τέλος μιας δεκαετίας ανάπτυξης, σχεδίασης και κατασκευής του συστήματος. Η θωράκιση του μικρού τροχού κατασκευάστηκε στην Αρμενία και στη Σερβία.

Η συνεργασία του ATLAS εστιάζει στο να θέση σε λειτουργία τον ανιχνευτή ώστε να είναι έτοιμος το καλοκαίρι που ξεκινά ο LHC. Τα πειράματα του LHC θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο άλμα στο ταξίδι που ξεκίνησε η Νευτώνεια περιγραφή της βαρύτητας. Η βαρύτητα είναι παντού παρούσα (έχοντας σχέση με κάθε μάζα) αλλά, έως σήμερα, η επιστήμη δεν κατόρθωσε να εξηγήσει γιατί τα διάφορα σωματίδια έχουν την μάζα που παρατηρούμε. Πειράματα όπως το ATLAS μπορεί να δώσουν απαντήσεις. Τα πειράματα του LHC θα επιχειρήσουν επίσης και μια προσέγγιση του φαινομένου της σκοτεινής ύλης και σκοτεινής ενέργειας του Σύμπαντος, θα μελετήσουν τους λόγους που η Φύση δείχνει να προτιμά την ύλη από την αντιύλη, θα ανιχνεύσουν την ύλη όπως αυτή ήταν πολύ κοντά στην αρχή του χρόνου και θα ψάξουν για τυχόν επιπλέον διαστάσεις του χωροχρόνου.

 

(1) Ο ανιχνευτής ATLAS αποτελεί μια διεθνή συνεργασία που αποτελείται από 2100 επιστήμονες και μηχανικούς από 167 ινστιτούτα και πανεπιστήμια 37 χωρών: Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κολομβία, Λευκορωσία, Μαρόκο, Νοβρηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Ταϊβάν, Τουρκία, Τσεχία και Χιλή.

(2) ΤΟ LHC είναι ένας επιταχυντής σωματιδίων, ο οποίος θα αποτελέσει παγκοσμίως την μεγαλύτερη και πολυπλοκότερη επιστημονική συσκευή όταν τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2008.

(3) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου