ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

26ο ΠΣΦΣΚ 28ο ΠΣΦΣΚ Τα Πανελλήνια Συνέδρια Φυσικής Στερεάς Κατάστασης (ΠΣΦΣΚ) έχουν μια μακρόχρονη ιστορία που ξεπερνά τα 30 έτη. Το πρώτο ΠΣΦΣΚ διοργανώθηκε το 1982 από το Σύλλογο Φυσικών Έρευνας και Εφαρμογών στη Θεσσαλονίκη. Μετά από ένα διάλειμα τριών χρόνων, το δεύτερο ΠΣΦΣΚ πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα το 1986. Έκτοτε, τα ΠΣΦΣΚ διοργανώνονται κάθε χρόνο από τα Τμήματα ή Ινστιτούτα Φυσικής Πανεπιστημίων, Πολυτεχνικών Σχολών και Ερευνητικών Κέντρων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Από το 2003 και μετά το Συνέδριο συμπεριέλαβε στον τίτλο και στη θεματολογία του τον ευρύ κλάδο της Επιστήμης των Υλικών. Τα τελευταία χρόνια τα Συνέδρια έλαβαν χώρα στα Ιωάννινα (XVI-ΠΣΦΣΚ), στη Λεμεσό της Κύπρου (XVII-ΠΣΦΣΚ), και στην Πάτρα (XVIII-ΠΣΦΣΚ). Για το 2013 το ΠΣΦΣΚ (XXIX-ΠΣΦΣΚ) πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος".

Το ΠΣΦΣΚ είναι παραδοσιακά μία από τις καλύτερες ευκαιρίες για νέους ερευνητές (προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί φοιτητές που ολοκληρώνουν ή έχουν ολοκληρώσει πτυχιακές εργασίες, υποψήφιοι διδάκτορες και μετα-διδακτορικοί ερευνητές) να γνωρίσουν, να αλληλεπιδράσουν και ενδεχομένως αναπτύξουν συνεργασίες με ανθρώπους που έχουν εμπειρία σε ερευνητικά θέματα της Φυσικής Συμπυκνωμένης Ύλης και της Επιστήμης των Υλικών. Για τον σκοπό αυτό, τα επιστημονικά προγράμματα των ΠΣΦΣΚ συνδυάζουν παρουσιάσεις από καταξιωμένους ερευνητές, αλλά και από ερευνητές που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους. Η επίσημη γλώσσα του Συνεδρίου και φέτος θα είναι η Αγγλική για όλες τις παρουσιάσεις και τις δραστηριότητες.