Επιστροφή στην βασική σελίδα
της Περιπέτειας των Σωματιδίων

Οδηγίες Χρήσεως των Ιστοσελίδων της Περιπέτειας των Σωματιδίων

Η περιπέτεια των σωματιδίων είναι ένα σύμπλεγμα ιστοσελίδων που περιέχουν πολλές πληροφορίες. Θα μπορούσε να διαβαστεί σαν ένα βιβλίο ή ακόμη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν ένα λεξικό. Ήταν δύσκολο να σχεδιάσουμε μία ιστοσελίδα που θα ικανοποιούσε και τους δύο αυτούς στόχους. Αν η ιστοσελίδα μοιάζει με βιβλίο είναι δύσκολο να βρει κανείς την πληροφορία που θέλει (π.χ. "τι είναι το κουάρκ;"). Επίσης πολλές από τις έννοιες που παρουσιάζονται σχετίζονται μεταξύ τους και γι' αυτό θα έπρεπε να παρουσιαστούν με την κατάλληλη σειρά (π.χ. πρέπει κάποιος να μάθει πρώτα τι είναι τα κουάρκ πριν μάθει τι είναι τα αδρόνια). 

Στην προηγούμενη έκδοση της Περιπέτειας των Σωματιδίων το υλικό παρουσιαζόταν σαν κεφάλαια ενός βιβλίου με αρκετές αναφορές ανάμεσα στις σελίδες έτσι ώστε κάποιος που έψαχνε κάποια συγκεκριμένη πληροφορία να την έβρισκε σχετικά εύκολα. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι αν ακολουθούσες με την σειρά κάποιες σελίδες και προσπαθούσες να δείς κάποιες παραπάνω πληροφορίες για κάποια έννοια μπορούσες πολύ εύκολα να χαθείς. Επιπλέον τα κεφάλαια ήταν πάρα πολύ μακροσκελή. 

Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αναβάθμιση χρησιμοποιώντας συγχρόνως τις πιό πρόσφατες τεχνολογίες του web και επιπλέον ενημερώσαμε τις σελίδες με την πιό πρόσφατη γνώση της φυσικής. Υπάρχει μία λίστα περιεχομένων στο αριστερό μέρος των σελίδων της Περιπέτειας των Σωματιδίων που σου επιτρέπει να πας κατευθείαν σε όποια σελίδα θέλεις. 

Οι ιστοσελίδες σχεδιάστηκαν για να μπορεί κανείς να τις δεί με το πρόγραμμα Netscape 4, αλλά έχουν ελεγχθεί και με το Netscape 3 και το Internet Εxplorer 4.5 . 

Αν έχετε μία πολύ μεγάλη οθόνη ή η οθόνη σας έχει τοποθετηθεί σε μεγάλη διακριτική ικανότητα, θα παρατηρήσετε ότι το κυρίως κείμενο που είναι στα 12 pt φαίνεται πολύ ωραία αλλά το κείμενο στην λίστα των περιεχομένων στο αριστερό μέρος της σελίδας φαίνεται μικροσκοπικό. Ο τρόπος που έχουν σχεδιαστεί οι σελίδες απαιτούν χαρακτήρες σταθερού πλάτους για την λίστα των περιεχομένων. Αυτοί οι χαρακτήρες είναι 10 και 12 pt με αποτέλεσμα να φαίνονται μικροσκοπικοί. Αυτό είναι ένα πρόβλημα της γλώσσας HTML και το μέγεθος που έχουμε διαλέξει είναι η καλύτερη λύση για την πλειοψηφία των χρηστών.
 
 

Επιστροφή στην βασική σελίδα της Περιπέτειας των Σωματιδίων