CERN -- European Laboratory for Particle Physics 
βασική σελίδα αρχή πίσω μπροστά 

Οι ανιχνευτές σωματιδίων

Σήμερα, τα πειράματα της φυσικής υψηλών ενεργειών περιέχουν γενικά ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών ανιχνευτών, και ο καθένας απ' αυτούς έχει ένα εξειδικευμένο καθήκον σχετικά με την αναγνώριση και τη μέτρηση των ιδιοτήτων των σωματιδίων. Πολύ κοντά στο σημείο σύγκρουσης, οι ανιχνευτές αποκαλύπτουν τις τροχιές που διαγράφουν τα σωματίδια καθώς απομακρύνονται.
 
Διάσπαση σε αδρόνια Ενα μαγνητικό πεδίο συχνά κάμπτει τις τροχιές των σωματιδίων, ώστε να επιτραπεί η μέτρηση της ορμής του σωματιδίου: σωματίδια πολύ μεγάλης ορμής ταξιδεύουν σχεδόν σε ευθεία, ενώ σωματίδια μικρής ορμής διαγράφουν ελικοειδείς τροχιές. 
 
Οι ανιχνευτές που ονομάζονται καλορίμετρα χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της ενέργειας των σωματιδίων, και είναι σχεδιασμένοι ώστε να σταματούν τα περισσότερα ουδέτερα σωματίδια, καθώς και τα ηλεκτρικά φορτισμένα. Συνήθως για τα ηλεκτρόνια χρειάζονται άλλα είδη καλοριμέτρων, από εκείνα που χρειάζονται για τα φωτόνια, καθώς και από εκείνα για τα πρωτόνια, τα νετρόνια, τα πιόνια και τα άλλα σωματίδια που αποτελούνται από κουάρκ (αδρόνια).  Ηλεκτρομαγνητικό καλορίμετρο (θερμιδόμετρο)

Συνδυάζοντας τις μετρήσεις της ορμής, της ενέργειας και μερικές φορές της ταχύτητας μπορούμε να αναγνωρίσουμε την ταυτότητα των σωματιδίων.
γεγονός που περιλαμβάνει νετρίνο Τα μιόνια και τα νετρίνα είναι συνήθως τα μόνα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τους πιο απομακρυσμένους, από το σημείο σύγκρουσης, ανιχνευτές, αφού περάσουν από το υπόλοιπο μέρος του πειράματος. Έτσι, σήματα που ανιχνεύονται στους εξωτερικούς ανιχνευτές δηλώνουν την ύπαρξη μιονίων. Τα νετρίνα, αντίθετα, περνούν από όλους τους ανιχνευτές χωρίς να είναι δυνατή η ανίχνευσή τους. Ωστόσο, καθώς τα νετρίνα είναι τα μόνα σωματίδια που μπορούν να ξεφύγουν, μπορούμε να συμπεράνουμε την ύπαρξή τους από την μη ισότητα μεταξύ της ενέργειας και της ορμής που εισέρχονται στον ανιχνευτή από εκείνες που εξέρχονται από αυτόν. 


βασική σελίδα αρχή πίσω μπροστά 
© Copyright CERN