Τι κάνει το CERN;
 
Ολες οι δέσμες σωματιδίων του CERN
ξεκινούν τη ζωή τους μέσα σε
γραμμικούς επιταχυντές σαν κι αυτόν
Βασική έρευνα

Το CERN βρίσκεται στην πρωτοπορεία της ανθρώπινης αναζήτησης για τη γνώση, μιας αναζήτησης που έχει τις ρίζες της βαθειά μέσα στις αρχές του πολιτισμού. Οι εξοπλισμοί του Εργαστηρίου, οι επιταχυντές των σωματιδίων και οι ανιχνευτές, ανήκουν στα μεγαλύτερα και περιπλοκότερα επιστημονικά όργανα στον κόσμο. Φτιαγμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αποτελούν μερικά από τα αξιολογότερα μνημεία της επιστήμης του 20 αιώνα

Δουλεύοντας στο εσωτερικό
ενός ανιχνευτή σωματιδίων
του CERN
Τα ίχνη των τροχιών που
αφήνουν τα σωματίδια που
συγκρούονται δίνουν όμορφες
εικόνες, αλλά η κατανόησή του
τί συμβαίνει είναι μια
πραγματικά επίπονη εργασία
στις υψηλότερες ενέργειες

Το CERN παρέχει στους φυσικούς δέσμες σωματιδίων πολύ υψηλής ενέργειας για τα πειράματά τους. Το Εργαστήριο είναι ασυναγώνιστο σ' αυτό, έχοντας το μεγαλύτερο σύμπλεγμα αλληλοσυνδεομένων επιταχυντών. Οι επιταχυντές του CERN επιταχύνουν με δεξιοτεχνία πολλά είδη σωματιδίων, για πολλών ειδών πειράματα. 

Στο CERN, οι δέσμες των σωματιδίων χρησιμοποιούνται για να μπούμε στην καρδιά της ύλης και να μεταφερθούμε έτσι πίσω στην αρχή του χρόνου, στη Μεγάλη Εκρηξη. Οι ερευνητές του CERN εξετάζουν εκατομμύρια από ασυνήθιστα γεγονότα προσπαθώντας να καταλάβουν πώς έφτασε το Σύμπαν, μετά από περίπου 15 δισεκατομμύρια χρόνια, σ' αυτό που βλέπουμε σήμερα γύρω μας.



με τα μικρότερα σωματίδια

Ενα εκατομμύριο άτομα περιέχονται στο πάχος μιας τρίχας, κι όμως τα άτομα αυτά είναι γιγάντια όταν συγκριθούν με τα σωματίδια που επιταχύνονται και μελετούνται στο CERN.

Ειδικοί μαγνήτες σαν κι αυτόν
χρησιμοποιούνται για την έξοδο της
δέσμης των σωματιδίων από τους
επιταχυντές του CERN
Τα άτομα είναι κατά 99,99% κενά: τα σωματίδια που μελετούνται στο CERN γεμίζουν το υπόλοιπο 0,01% των ατόμων. Για να μπορέσει να δει κανείς τόσο μικρά σωματίδια χρειάζεται πανίσχυρα "μικροσκόπια".Οι επιταχυντές και οι ανιχνευτές είναι ακριβώς αυτά τα μεγάλα μικροσκόπια.

 
1
2
3
4
5
6