EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 23 Μαρτίου 2010

Το CERN καθορίζει την ημερομηνία για την πρώτη απόπειρα επίτευξης συγκρούσεων με ενέργεια στα 7 TeV στον LHC

Γενεύη, 23 Μαρτίου 2010. Με δέσμες να επιταχύνονται συνεχώς μέσα στον Μεγάλο Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC) και να φτάνουν τα 3,5 TeV, την υψηλότερη ενέργεια που έχει επιτευχθεί σε επιταχυντή σωματιδίων, το CERN(1) καθορίζει την ημερομηνία για την έναρξη του ερευνητικού προγράμματος του LHC. Η πρώτη προσπάθεια για συγκρούσεις με ενέργεια να φτάνει τα 7 TeV (3.5 TeV ανά δέσμη) έχει προγραμματιστεί για τις 30 Μαρτίου.

"Με δύο δέσμες στα 3,5 TeV, είμαστε στα πρόθυρα της έναρξης του προγράμματος φυσικής του LHC," εξήγησε ο Steve Myers, διευθυντής του CERN για Επιταχυντές και Τεχνολογία, "αλλά έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε πριν τις συγκρούσεις. Ήδη η ευθυγράμμιση των δεσμών αποτελεί μια πρόκληση από μόνη της: είναι σαν να εκτοξεύουμε βελόνες από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού και να τις αναγκάζουμε να συγκρουστούν στα μισά του δρόμου".

Από τώρα έως τις 30 Μαρτίου, η ομάδα του LHC θα έχει στην διάθεσή της δέσμες 3,5 TeV για να θέση σε λειτουργία τα συστήματα ελέγχου δέσμης και τα συστήματα προστασίας των ανιχνευτών από ανεπιθύμητα σωματίδια. Όλα αυτά τα συστήματα πρέπει να τεθούν πλήρως σε λειτουργία προτού αρχίσουν οι συγκρούσεις.

"Ο LHC δεν είναι μια μηχανή με το κλειδί στο χέρι", δήλωσε ο Rolf Heuer, Γενικός Διευθυντής CERN . "Το μηχάνημα λειτουργεί καλά, αλλά είμαστε ακόμα σε μεγάλο βαθμό σε φάση έναρξης λειτουργίας και θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η πρώτη προσπάθεια σύγκρουσης είναι ακριβώς αυτό. Μπορεί να χρειαστούν ώρες ή ακόμη και ημέρες για να επιτύχουμε συγκρούσεις".

Η τελευταία φορά που το CERN έθεσε σε λειτουργία μια νέα μεγάλη μηχανή έρευνας, τον Μεγάλο Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Ηλεκτρονίων (Large Electron Positron collider, LEP) το 1989, χρειάστηκαν τρεις ημέρες από την πρώτη προσπάθεια σύγκρουσης μέχρι την πρώτη καταγραφή των συγκρούσεων.

Η επαναλειτουργία του LHC ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου 2009, με την δέσμη να κυκλοφορεί σε ενέργεια 0,45 TeV. Πολλά ρεκόρ ακολούθησαν, με τις δύο δέσμες να κυκλοφορούν μέσα στον επιταχυντή από τις 23 Νοεμβρίου και ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ ενέργειας δέσμης, 1,18 TeV, να επιτυγχάνεται στις 30 Νοεμβρίου. Προτού κλείσει ο LHC για το 2009, στις 16 Δεκεμβρίου, ένα νέο ρεκόρ επιτεύχθηκε με συγκρούσεις να καταγράφονται στα 2,36 TeV και σημαντικές ποσότητες δεδομένων να καταγράφονται. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του LHC για το 2009, καθένα από τα τέσσερα μεγάλα πειράματα (ALICE, ATLAS, CMS και LHCb) κατέγραψε δεδομένα από περισσότερες του ενός εκατομμυρίου συγκρούσεις σωματιδίων, τα οποία διανεμήθηκαν για ανάλυση σε όλο τον κόσμο με τη βοήθεια του πλέγματος υπολογιστών (GRID) τουLHC. Οι πρώτες επιστημονικές εργασίες επρόκειτο σύντομα να ακολουθήσουν. Μετά από μια σύντομη τεχνική στάση, οι δέσμες τέθηκαν και πάλι σε κυκλοφορία στις 28 Φεβρουαρίου 2010, και η πρώτη επιτάχυνση στα 3,5 TeV επετεύχθη στις 19 Μαρτίου.

Όταν θα έχουν καθιερωθεί οι συγκρούσεις με ενέργεια 7 TeV, το πρόγραμμα προβλέπει μια συνεχή λειτουργία για μια περίοδο 18-24 μηνών, με μια σύντομη τεχνική στάση στο τέλος του 2010. Αυτό θα δώσει αρκετά δεδομένα σε όλες τις πιθανές περιοχές ανακαλύψεων, ώστε να παγιωθεί το LHC ως η κύρια ερευνητική εγκατάσταση στο κόσμου για τη φυσική υψηλών ενεργειών.

Το webcast θα είναι διαθέσιμο την ημέρα της πρώτης προσπάθειας σύγκρουσης πρωτονίων στα 7TeV. Περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: http://press.web.cern.ch/press/lhc-first-physics/

(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Ξαγκώνη


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου