EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 20 Ιουνίου 2008

Κατά την 147η συνεδρίασή του το Συμβούλιο του CERN(1) συζήτησε θέματα που αφορούν την πρόοδο των εργασιών για την έναρξη λειτουργίας της ναυαρχίδας του εργαστηρίου: του Μεγάλου Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων ( Large Hadron Collider, LHC ). Η έναρξη της λειτουργικής παραλαβής του 27 χιλιομέτρων επιταχυντή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2007 με την επιτυχή ψύξη των 2 από τα 8 τμήματά του. Σήμερα, 5 από τα τμήματα βρίσκονται ήδη, ή πολύ κοντά, στην τελική θερμοκρασία λειτουργίας τους που είναι 1,9 βαθμοί πάνω από το απόλυτο μηδέν (δηλαδή, -271,1o), ενώ τα υπόλοιπα 3 τμήματα πλησιάζουν την θερμοκρασία αυτή. Με το τέλος της ψύξης θα ολοκληρωθεί ο ηλεκτρολογικός έλεγχος, σε αναμονή πλέον των πρώτων δεσμών πρωτονίων που αναμένονται τον Αύγουστο.

«Ο επιταχυντής, οι ανιχνευτές και η υπολογιστική υποδομή είναι όλα εντός χρονοδιαγράμματος», αναφέρει ο Διευθυντής του CERN Robert Aymar, «και προσβλέπουμε στην συντομότερη δυνατή έναρξη του LHC».

Κατά την έναρξη, το καλοκαίρι, ο LHC θα προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ δεσμών πρωτονίων σε ενέργειες που δεν έχουν ποτέ επιτευχθεί σε επιταχυντή σωματιδίων. Παρ' όλα αυτά, οι ενέργειες αυτές είναι πολύ μικρές συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες των πρωτονίων της κοσμικής ακτινοβολίας που βομβαρδίζει τη Γη εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια.

«Ο LHC είναι ο επίγειος επιταχυντής με την μεγαλύτερη ενέργεια» είπε ο Aymar , «αλλά, το Σύμπαν έχει πολύ ισχυρότερους. Ο LHC θα μας επιτρέψει να μελετήσουμε με λεπτομέρεια, σε συνθήκες εργαστηρίου, αυτό που η φύση ήδη πραγματοποιεί».

Ο LHC υπόκειται σε συνεχείς επιθεωρήσεις που καλύπτουν όλες τις πτυχές της ασφάλειας και των περιβαλλοντικών επιδράσεων. Η τελευταία από αυτές τις επιθεωρήσεις, που αφορούσε στην πιθανότητα κινδύνου από την παραγωγή νέων σωματιδίων στον LHC, παρουσιάστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου. Αναβαθμίζοντας προηγούμενη (2003) έκθεση, η πρόσφατη περιλαμβάνει νέα πειραματικά και παρατηρησιακά δεδομένα. Επιβεβαιώνει και ενισχύει τα συμπεράσματα της έκθεσης του 2003 ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Η έκθεση συντάχθηκε από ομάδα επιστημόνων του CERN , του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Santa Barbara) και του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Με αυτήν την έκθεση, το Εργαστήριο έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του σε θέματα ασφαλείας και περιβάλλοντος που απαιτούνται για την ασφαλή λειτουργία αυτή της εντυπωσιακής νέας πειραματικής διάταξης» αναφέρει ο Aymar .

Η νέα έκθεση έχει ελεγχθεί από την Επιτροπή Επιστημονικής Πολιτικής, που αποτελεί συμβουλευτικό σώμα προς το Συμβούλιο του CERN σε επιστημονικά θέματα. Μια ομάδα από πέντε ανεξάρτητους επιστήμονες (μεταξύ των οποίων και ένας βραβευμένος με Nobel), έλεγξε και προσυπέγραψε την προσέγγιση των συντακτών της έκθεσης. Οι τελευταίοι, στηρίζοντας τα επιχειρήματά τους σε αδιάσειστες παρατηρησιακές αποδείξεις, καταλήγουν ότι τα νέα σωματίδια τα οποία μπορεί να παραχθούν στον LHC δεν είναι διόλου επικίνδυνα. Η Ομάδα παρουσίασε τα αποτελέσματά της στην ολομέλεια (20 μέλη) της Επιτροπής Επιστημονικής Πολιτικής που συνεδρίασε αυτήν την εβδομάδα και η οποία ομόφωνα επικύρωσε το παραπάνω συμπέρασμα.

«Ήταν σωστή η κίνηση του Γενικού Διευθυντή του CERN να παραγγείλει μια επίσημη έρευνα σε θέματα ασφαλείας, ακόμα και για τα πιο απίθανα σενάρια» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Torsten Akesson . «Η νέα έκθεση συμπεραίνει ότι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος, θέση που προσυπογράφουν είκοσι ανεξάρτητοι ειδικοί που απαρτίζουν την Επιτροπή Επιστημονικής Πολιτικής».

Η νέα έκθεση συνοδεύεται από μια εκλαϊκευμένη περίληψη. Όλα τα σχετικά κείμενα που σχετίζονται με θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος του LHC είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο του CERN .

(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.

Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου