EPPOG logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ

INTERNATIONAL PARTICLE PHYSICS
OUTREACH GROUP (IPPOG)


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου



CERN: Δελτίο Τύπου
Γενεύη, 18 Δεκεμβρίου 2009

Ο LHC κλείνει για το 2009 με επιτυχίες στο ενεργητικό του

Γενεύη, 18 Δεκεμβρίου 2009. Το Συμβούλιο του CERN(1), στην 153η συνεδρίασή του ενημερώθηκε για την λήξη της πρώτης ολοκληρωμένης περιόδου λειτουργίας του Μεγάλου Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC) στις 16 Δεκεμβρίου 2009. Οι συγκρούσεις σε ενέργεια 2,36 TeV, την προηγούμενη εβδομάδα, πέτυχαν ένα νέο ρεκόρ και έκλεισαν με επιτυχία την πρώτη περίοδο λειτουργίας του ισχυρότερου στον κόσμο επιταχυντή σωματιδίων. Ο LHC βρίσκεται πλέον σε κατάσταση αναμονής και θα επαναλειτουργήσει τον Φεβρουάριο του 2010, μετά μια σύντομη τεχνική ανάπαυλα, προετοιμασία για υψηλότερης ενέργειας συγκρούσεις και έναρξη του κυρίως ερευνητικού προγράμματος.

Ο LHC δέχτηκε τις πρώτες δέσμες στις 20 Νοεμβρίου 2009, μετά από επιτυχημένη και ταχύτατη φάση ενεργοποίησης των δεσμών. Οι πρώτες συγκρούσεις επετεύχθηκαν στις 23 Νοεμβρίου και το πρώτο ρεκόρ, σε ενέργεια δέσμης, πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου. Μετά τα θεμελιώδη αυτά στάδια, ο LHC προχώρησε σε μια εκτεταμένη περίοδο παροχής δεδομένων προς τα πειράματα. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα έξι περάματα του CERN κατέγραψαν πάνω από ένα εκατομμύριο συγκρούσεις, τα στοιχεία των οποίων έχουν ήδη διανεμηθεί, μέσω του συστήματος υπολογιστών (GRID) του LHC σε όλο τον κόσμο.

"Το Συμβούλιο δέχθηκε με μεγάλη χαρά και θαυμασμό τον τρόπο που ο LHC, τα πειράματα και το GRID λειτούργησαν αυτόν τον χρόνο", ανέφερε ο Torsten Akesson, Πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN. "Το Εργαστήριο είχε προτείνει ένα φιλόδοξο όσο και ρεαλιστικό πρόγραμμα στην συνεδρίαση του Φεβρουαρίου. Το γεγονός ότι όλοι οι στόχοι επετεύχθηκαν αποτελεί μια ηχηρή έκγριση της βήμα-προς-βήμα διαδικασίας που επέλεξε το Συμβούλιο".

Η παύση λειτουργίας του LHC είναι αναγκαία για την τεχνική προετοιμασία του για μεγαλύτερες ενέργειες το 2010. Η λειτουργία του για το 2009 είχε προετοιμαστεί για ενέργεια σύγκρουσης 2,36 TeV. Για μεγαλύτερες ενέργειες απαιτούνται υψηλότερες τιμές ρεύματος στους μαγνήτες του επιταχυντή. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερες απαιτήσεις από τα συστήματα ασφαλείας που θα πρέπει να ετοιμαστούν για το σκοπό αυτό. Η προετοιμασία για υψηλότερες ενέργειες θα αρχίσει τον Ιανουάριο, παράλληλα με τις αναγκαίες αναβαθμίσεις (που υπέδειξε η λειτουργία του κατά το 2009) του συστήματος ασφαλείας και του λογισμικού του. Εκμεταλλευόμενο την παύση, το πείραμα CMS θα αναβαθμίσει το σύστημα ψύξης του.

"Έως τώρα, όλα πηγαίνουν καλά στον LHC", ανέφερε ο Rolf Heuer, Γενικός Διευθυντής του CERN. "Η πρώτη φάση λειτουργίας του εξετέλεσε το σκοπό της: έλεγχο όλων των συστημάτων του LHC, βαθμονόμιση των ανιχνευτών κατά την συλλογή δεδομένων και επισήμανση των αναγκαίων κινήσεων για προετοιμασία μιας εκτεταμένης λειτουργίας του επιταχυντή σε μεγαλύτερες ενέργειες. Δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι καλύτερο κλείνοντας το 2009."

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο ήταν και η γεωγραφική επέκταση του CERN. Το Συμβούλιο ενημερώθηκε από τη σχετική επιτροπή, που είχε συσταθεί το 2008, και δέχθηκε μια σειρά καθοδηγητικών αρχών για την επέκταση του Εργαστηρίου, εξετάζοντας επίσης τα πλεονεκτήματα και τις υποχρεώσεις που δημιουργούνται. Επί πλέον, το CERN έλαβε, κατά την διάρκεια του τελευταίου χρόνου, πέντε αιτήσεις για νέα κράτη-μέλη. Το Συμβούλιο συνέστησε μια ομάδα εργασίας που θα αναλάβει την συλλογή στοιχείων για τις συγκεκριμένες αιτήσεις.

Αυτό ήταν το τελευταίο Συμβούλιο όπου προήδρευσε ο Καθηγητής Akesson, ο οποίος και παρέδωσε στον νέο Πρόεδρο του Συμβουλίου, τον Καθηγητή Michel Spiro, Διευθηντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Σωματιδίων (CNRS/IN2P3).

"Ήταν προνόμιο να προεδρεύω του Συμβουλίου του CERN στην διάρκεια αυτής της κρίσιμης φάσης στην ιστορία του Εργαστηρίου και της Φυσικής των Σωματιδίων", είπε ο καθηγητής Akesson, "και είμαι ευτυχής που παραδίδω στον φίλο και συνάδελφο Michel Spiro σ' αυτό το σημαντικό σημείο."

"Είναι μεγάλη μου τιμή ότι έχω εκλεγεί Πόεδρος του Συμβουλίου του CERN", είπε ο καθηγητής Spyro. "Θα είμαι ο 20ος Πρόεδρος και πραγματικά αναλαμβάνω με ταπεινότητα την θέση αυτή ακολουθώντας διαπρεπείς επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Akesson, όπου κατά τη διάρκεια της προεδρείας του ο Οργανισμός πραγματοποίησε μεγάλους προόδους. Προσδοκώντας τα πρώτα αποτελέσματα από τον LHC, το μέλλον προβλέπεται να είναι μια χρυσή περίοδος: αυτά τα αποτελέσματα θα καθορίσουν το μέλλον της Φυσικής Σωματιδίων και του CERN."

(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.


Δείτε το Δελτίο τύπου
Μετάφραση: Ν. Τράκας


...πίσω στον κατάλογο του LHC

...πίσω στον κατάλογο των Δελτίων Τύπου