Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.
Σε Ελληνικό σχολείο το ένα από τα δύο πρώτα βραβεία!!
(δείτε την ανακοίνωση)


Ο διαγωνισμός αυτός θα προσφέρει στη νικήτρια ομάδα πρόσβαση στη δέσμη Τ9 του Σύγχροτρου Πρωτονίων (Εικόνα: Christoph Rembser/CERN)

Τι θα γινόταν αν μαθητές λυκείου είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στο CERN, όχι απλά σαν επισκέπτες; Πως θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να το επισκεφθείτε ως ερευνητές, διεξάγωντας πραγματικά πειράματα με μία δέσμη πρωτονίων του CERN; Να δουλεύετε σε βάρδιες, να γευματίζετε δίπλα σε πραγματικούς ερευνητές, ακόμα και σε ερευνητές βραβευμένους με Nobel, και να μάθετε να συλλέγετε δεδομένα από έναν πραγματικό επιταχυντή;

Προς τιμήν των 60ων γενεθλίων του CERN το 2014, το εργαστήριο δίνει την ευκαιρία σε μαθητές λυκείου από όλον τον κόσμο, να διεξάγουν ένα πείραμα στις εγκαταστάσεις του CERN σε έναν διαγωνισμό "Μια δέσμη για τα σχολεία".

Ο διαγωνισμός αντικατοπτρίζει τον πραγματικό τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις μοναδικές εγκαταστάσεις του εργαστηρίου. Οι μαθητές θα πρέπει αρχικά να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, στην συνέχεια να υποβάλουν τις προτάσεις τους για ένα ερευνητικό σχέδιο το οποίο θα υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Από την επόμενη εβδομάδα μια σειρά από ζωντανές συνομιλίες μέσω διαδικτύου στο κανάλι του CERN στο YouTube, θα απαντήσει στις ενδεχόμενες απορίες των μαθητών. Ακολουθήστε τα κοινωνικά δίκτυα του CERN και το hashtag #bl4s, για να λαμβάνετε τις τελευταίες ενημερώσεις.

Η δέσμη που παρέχεται είναι πλήρως εξοπλισμένη με ανιχνευτές και οι μαθητές καλούνται να διαλέξουν τους κατάλληλους για το δικό τους πείραμα. Οι προτάσεις θα κριθούν με βάση τα κίνητρα και την δημιουργικότητά τους και η νικήτρια ομάδα θα έχει την ευκαιρία να βελτιστοποιήσει την ιδέα της με την βοήθεια ερευνητών, πριν την διεξαγωγή του πειράματος. Εν συνεχεία, θα βρεθεί στο CERN για μια εβδομάδα, για την διεξαγωγή του δικού της πειράματος και τα μέλη της θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν με τους χειριστές του επιταχυντή στο δωμάτιο ελέγχου και να κατευθύνουν την δέσμη στο δικό τους πείραμα. Τα αποτελέσματα του πειράματος θα παρουσιαστούν περιληπτικά σε ένα έγγραφο και-ποιος ξέρει;-ενδεχομένως να δημοσιευτούν!

Περισσότερα για τον διαγωνισμό και πώς να δηλώσετε συμμετοχή


Posted by Cian O'Luanaigh on 27 Nov 2013. Last updated 27 Nov 2013, 10.00.
Μετάφραση: Θάνος Σταματόπουλος.

Η σχετική ιστοσελίδα στον ιστότοπο του CERN
Ο Ελληνικός εκλαϊκευτικός ιστότοπος.