IPPOG
International
Particle
Physics
Outreach
Group

ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΟΜΑΔΑ
ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗΣ



IPPOG Masterclasses
18th International Particle Physics Masterclasses 2022
www.physicsmasterclasses.org

Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων
(για μαθητές Λυκείου)
24 Φεβρουαρίου - 9 Απριλίου 2022


Η εκδήλωση στο ΕΜΠ - ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

Φέτος, το ΕΜΠ, θα πραγματοποιήσει την ημερίδα του με φυσική παρουσία, αλλά με μειωμένο αριθμό συμμετοχών (30 μαθήτριες/τές), λόγω της πανδημίας.
Επιπλέον, 40 μαθήτριες/τές θα παρακολουθήσουν τις πρωινές εισαγωγικές διαλέξεις διαδικτυακά, σ' ένα κοινό virtual room μέσω webex. Λεπτομερείς πληροφορίες για την διαδικτυακή σύνδεση θα σταλούν έγκαιρα στις/ους υπεύθυνες/ους καθηγήτριες/τές των αντίστοιχων σχολείων.
Η εκδήλωση ξεκινά στος 09:00 με εισαγωγικές διαλέξεις που κρατούν ως την μεσημερινή διακοπή (με τα αναγκαία διαλείμματα βέβαια!). Στη συνέχεια, όσες/οι μαθήτριες/τές βρίσκονται στο χώρο, θα ξεκινήσουν την ερευνητική εργασία τους με χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Πώς θα έρθετε στην Πολυτεχνειούπολη

Στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου μπορείτε να φτάσετε με το λεωφορείο 140 Πολύγωνο-Γλυφάδα, που έχει στάση απέναντι (διασχίζοντας τη Λεωφ. ΚΑΤΕΧΑΚΗ) από τη στάση του MΕΤRO ΚΑΤΕΧΑΚΗ. Το λεωφορείο αυτό (μετά από διαδρομή περίπου 5 λεπτών) κάνει στάση μπροστά από την ΠΥΛΗ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (βλ. χάρτη) της Πολυτεχνειούπολης. Επίσης, το λεωφορείο 242 κάνει κυκλική διαδρομή MΕΤRO ΚΑΤΕΧΑΚΗ (στην ίδια ίδια στάση με το 140) - Πολυτεχνειούπολη, καλύπτοντας και το εσωτερικό της Πολυτεχνειούπολης. Αν έρχεστε με αυτοκίνητο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε την ΠΥΛΗ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ή την ΠΥΛΗ ΚΑΤΕΧΑΚΗ-ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ (μόνο στην άνοδο της Λεωφ. ΚΑΤΕΧΑΚΗ). Δείτε τον ηλεκτρονικό χάρτη της Πολυτεχνειούπολης και τη συγκοινωνία στη σελίδα του ΕΜΠ.

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Οι πρωινές διαλέξεις θα γίνουν στην Αίθουσα Τελετών, στο ισόγειο του Κτηρίου Διοίκησης, ενώ η ερευνητική εργασία θα γίνει στο Διατμηματικό PCLab στο Κτήριο του Κεντρικού Υπολογιστή (βλ. χάρτη).

Το πρωινό πρόγραμμα της ημερίδας (για όλες/ους) είναι το ακόλουθο:
08:45-09:00 Προσέλευση - Εγγραφή στην Αίθουσα Τελετών του Κτηρίου Διοίκησης
                      ("Είσοδος" των μαθητριών/τών στην εικονική αίθουσα)
09:00-09:45 Εισαγωγή στην Θεωρία των Στοιχειωδών Σωματιδίων (Νίκος Τράκας)
09:45-10:45 Εισαγωγή στους Επιταχυντές και Ανιχνευτές (Γιώργος Τσιπολίτης)

10:45-11:15 Διάλειμμα

11:15-12:00 Εισαγωγή στην Κοσμολογία (Γιάννης Νταλιάνης)
12:00-12:30 Τα σωματίδια Ζ και Η και οι διασπάσεις τους (Νίκος Τράκας)
12:30-13:00 Το λογισμικό HYPATIA (Νίκος Τράκας)

13:00-14:30 Μεσημεριανό διάλειμμα

Απογευματινό πρόγραμμα (μόνο για τις/ους μαθήτριες/τές με φυσική παρουσία)
14:30-15:00 HYPATIA (συνέχεια)
15:00-16:30 Ερευνητική εργασία, συλλογή αποτελεσμάτων
16:30-17:00 Συζήτηση των αποτελεσμάτων
17:00            Λήξη της ημερίδας

Η ερευνητική εργασία των μαθητριών/ών αφορούσε στην αναγνώριση γεγονότων της μορφής Z→ e+e- ή Z→ μ+μ- για την παρατήρηση του σωματιδίου Ζ, και H→l+l-l+l- (όπου l=e ή μ) και H→2γ για την παρατήρηση του σωματιδίου Higgs.
Το δείγμα ήταν 1500 γεγονότα, από τις συγκρούσεις πρωτονίου-πρωτονίου που πραγματοποιήθηκαν στον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή LHC, όπως καταγράφηκαν στον ανιχνευτή ATLAS. Η αναγνώριση των γεγονότων έγινε με χρήση του λογισμικού HYPATIA το οποίο, με την προυπόθεση οτι τα e+e-, μ+μ-, l+l-l+l- και γγ προέρχονται από την διάσπαση ενός σωματιδίου, υπολογίζει την (αναλλοίωτη) μάζα του διασπώμενου σωματιδίου. Κάθε μαθήτρια/ής ανέλυσε 50 γεγονότα.
Tα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας της ημερίδας των μαθητριών/τών παρουσιάζονται στα παρακάτω διαγράμματα. Κάντε κλικ στα διαγράμματα για μεγέθυνση και σχολιασμό.







Ευχαριστούμε τους προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς φοιτητές Βαγγέλη Αλεξόπουλο, Νίκο Κανέλλο και Γιώργο Τρίγγα για την επίβλεψη των μαθητριών/τών κατά την διάρκεια της ερευνητικής εργασίας τους.
Ευχαριστούμε επίσης τον Χριστόδουλο Φραγκουδάκη, από το Διατμηματικού PCLab, για την συμβολή του στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Επιστροφή στη βασική σελίδα MASTERCLASSES 2022




Η αφίσα της εκδήλωσης:
Κάντε κλικ στην εικόνα για μέγεθος Α4,
φορμά JPG (1,7 MB)