ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

 

1.                  Δοκιμές ελέγχου λειτουργίας ανιχνευτικών θαλάμων μιονίων του πειράματος ATLAS στον επιταχυντή LHC (αριθμός εργασιών 2)

 

Περιεχόμενο: Οι εργασίες αυτές αναφέρονται στις δοκιμές ελέγχου λειτουργίας των ανιχνευτικών θαλάμων μιονίων που έχουν κατασκευαστεί με την σύμπραξη τριών Ελληνικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΕΜΠ, ΕΚΠΑ και ΑΠΘ) με σκοπό να εγκατασταθούν στο φασματόμετρο μιονίων (Muon Spectrometer) για το υπό κατασκευή πείραμα ATLAS/LHC στο CERN. Θα περιλαμβάνουν στοιχεία τόσο από το πείραμα ATLAS και το φασματόμετρο μιονίων όσο και από τις προδιαγραφές των ανιχνευτικών θαλάμων που με τη σειρά τους βασίζονται στους θαλάμους ολίσθησης MDT. Η μια από τις δύο εργασίες θα επικεντρωθεί στο σχεδιασμό του συστήματος ελέγχου με χρήση κοσμικών ακτίνων ενώ η άλλη στη λήψη δεδομένων και την ανάλυσή τους.

 

2.                  Ανάλυση των επιπέδων σκανδαλισμού των ανιχνευτών του παρατηρητηρίου AUGER και μελέτη της απόδοσης (αριθμός εργασιών 1)

 

Περιεχόμενο: Στην εργασία αυτή, εκτός από τους στόχους του  παρατηρητηρίου (πειράματος) AUGER, θα γίνει εκτεταμένη αναφορά στην υβριδική τεχνική ανίχνευσης και τις αρχές στις οποίες στηρίζεται. Θα αναλυθεί η έννοια του σκανδαλισμού και των επιμέρους επιπέδων που προβλέπονται. Η εργασία θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο βασικό επίπεδο σκανδαλισμού αναφερόμενη στα οπτικά φίλτρα, ανιχνευτές κυψελίδας, ανιχνευτών εδάφους (Cherenkov) και τα ηλεκτρονικά. Ένα ακόμη μέρος της εργασίας θα στοχεύει σε υπολογισμούς που αφορούν κυρίως την απόδοση σκανδαλισμού των ανιχνευτών κυψελίδας του ανιχνευτή φθορισμού υπό συνθήκες οπτικού θορύβου στοχαστικού χαρακτήρα.

 

3.                  Προσομοιώσεις εκτεταμένων ατμοσφαιρικών καταιγιμών (EAS) κοσμικών ακτίνων υπερυψηλών ενεργειών και στατιστική ανάλυση των γεγονότων ως προς την ενέργεια (αριθμός εργασιών 1)

 

Περιεχόμενο: Στην εργασία αυτή θα περιγραφεί σε ικανοποιητικό βαθμό το φαινόμενο των εκτεταμένων ατμοσφαιρικών καταιγισμών (EAS) που προκαλούνται από κοσμικές ακτίνες υπερυψηλών ενεργειών και θα γίνει εκτέλεση των προγραμμάτων προσομοίωσης AIRES. Προβλέπεται επίσης η ανάπτυξη προγραμμάτων υπολογισμού της στατιστικής κατανομής των γεγονότων ως προς την αρχική ενέργεια για ειδικές περιπτώσεις κατευθύνσεων και συνθηκών οπτικού θορύβου. 

(Η εργασία αυτή θα γίνει σε συνεργασία με τον Αναπλ. Καθ. Α. Γεράνιο στο ΕΚΠΑ)

 

 

4.                  Ιχνηλάτηση ακτίνων (ray-tracing) στα τηλεσκόπια του ανιχνευτή φθορισμού του παρατηρητηρίου  AUGER (αριθμός εργασιών 1)

 

Περιεχόμενο: Στην εργασία θα περιγραφεί η οπτική των τηλεσκοπίων του ανιχνευτή φθορισμού του παρατηρητηρίου AUGER και στη συνέχεια θα αναπτυχθεί πρόγραμμα Η/Υ για την ιχνηλάτηση (ray-tracing) των ακτίνων με σκοπό κυρίως να μελετηθεί η οπτική συμπεριφορά του διορθωτικού δακτυλίου (corrector ring) του τηλεσκοπίου σε ό,τι αφορά την ποιότητα απεικόνισης και την επίδρασή του στην κατανομή των γωνιών πρόσπτωσης στα οπτικά φίλτρα. Για την ιχνηλάτηση ακτίνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί το περιβάλλον MATLAB, στο οποίο έχουν αναπτυχθεί ήδη αντίστοιχοι κώδικες.

 

5.                  Βελτιστοποίηση λειτουργίας και πειραματικές δοκιμές συστήματος ελέγχου πολλαπλών επιστρώσεων λεπτών υμενίων (αριθμός εργασιών 1)

 

Περιεχόμενο: Η εργασία αυτή αναφέρεται σε ένα υπό ανάπτυξη σύστημα ελέγχου πολλαπλών επιστρώσεων λεπτών υμενίων βασιζόμενο σε φασματογράφο καμπυλωμένου οπτικού φράγματος. Στο πρώτο μέρος της εργασίας θα γίνει αναλυτική παρουσίαση της θεωρίας των οπτικών φίλτρων συμβολής πολλαπλών επιστρώσεων λεπτών υμενίων σε συνδυασμό με τις μεθόδους σχεδιασμού τους. Στο δεύτερο μέρος θα αναπτυχθεί το σύστημα ελέγχου επιστρώσεων (μεθοδολογία και λογισμικό), θα γίνει βελτιστοποίηση της οπτικής και των ηλεκτρονικών καταγραφής του και τέλος θα ληφθούν μετρήσεις βαθμονόμησης  καθώς και εργαστηριακές μετρήσεις μεταβολής παχών σε πραγματικό χρόνο οι οποίες θα αξιολογηθούν. 

 

6.                   Δυνατότητα εκπόνησης διπλωματικών εργασιών σε θέματα εφαρμογών ηλεκτρονικής και τηλεπικοινωνιών σε συνεργασία με το «Εργαστήριο Ηλεκτρονικής-Τηλεπικοινωνιών & Εφαρμογών» του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-Καθ. Π. Κωσταράκης (αριθμός εργασιών 2)

 

Περιεχόμενο: Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον κ. Σ. Μαλτέζο και παράλληλα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του παραπάνω εργαστηρίου: http://www.telecomlab.gr